НАЧАЛО Други

БРИКС: Дългът на САЩ е сериозна заплаха за икономиката, а Биткойн може да излезе печеливш

30.03.2024 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Дългът на САЩ е сериозна заплаха за икономиката, а Биткойн може да излезе печеливш

Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк изрази загриженост относно продължаващата дългова криза, която потенциално може да доведе до краха на долара.

Финк подчерта пред Forbes неотложния характер на ситуацията, заявявайки я като „по-спешна, отколкото си спомням“.

Зашеметяващите $34 трилиона дълг на САЩ отдавна са повод за разбиране на вътрешния и международния пазар, като се има предвид широкоразпространената зависимост от долара. Въпреки това има постепенна промяна в тази зависимост, доказана от различни централни банки, диверсифициращи своите валутни резерви в очакване на евентуален неизбежен колапс.

През последната година щатският долар беше изправен пред предизвикателства в рамките на развиващия се глобален икономически разказ. Въпреки запазването на статута си на световна резервна валута, нейното несигурно икономическо състояние предизвика безпокойство сред много нации. Следователно мнозина се стремят да диверсифицират своите резерви, със забележим интерес към придобиване на злато.

Кризата в САЩ

Тази нарастваща тенденция само засили съществуващите притеснения в Съединените щати. Трябва да се отбележи, че на фона на действията на страните от БРИКС за намаляване на зависимостта от долара, главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк алармира за дълговата криза в САЩ и нейното потенциално въздействие върху долара. Той подчерта сериозността на проблема, споделяйки за необходимостта от незабавно внимание.

BlackRock е най-голямата фирма за управление на активи в света, разполагайки с близо $10 трилиона. Финк, нейният лидер, наскоро предупреди Forbes за значителните последици от ескалацията на дълга върху нацията като цяло.

„Един сценарий за висок дълг в Америка също би усложнил усилията за борба с инфлацията, тъй като създателите на паричната политика ще се сблъскат с ограничения при повишаване на лихвените проценти, без да изострят вече неустойчивото дългово бреме“, предупреди Финк.

Въпреки това Финк не е единствената видна фигура във финансовия сектор, която поражда опасения относно дълговата криза. Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan & Chase, определи проблема с дълга като „най-предвидимата криза в историята“. Тъй като дългът нараства до $34 трилиона, задаващата се криза може потенциално да доведе до катастрофа за Съединените щати в обозримо бъдеще.

Биткойн може да спечели от цялата работа

Майкъл Новограц, главен изпълнителен директор на Galaxy Digital, водеща крипто фирма, предложи прозрения за потенциалното въздействие на ескалиращия американски дълг върху цената на Биткойн и по-широкия крипто пазар.

Той подчерта значението на зашеметяващите дълг на САЩ и прогнозира непрекъснатото му нарастване през следващите дни. Той подчерта връзката между фискалната нестабилност и нарастващата привлекателност на Биткойн и други дигитални активи, заявявайки: „Историята за Биткойн и други дигитални активи ще продължи да расте, докато Съединените щати и други страни не оправят финансите си .”

Galaxy Digital отбеляза забележителен растеж, удвоявайки активите си под управление през изминалата година и отчитайки печалба от $300 милиона, значителен обрат от загубата от $1 милиард през 2022 г.

Освен това анализатори от Jefferies прогнозираха миналата година, че САЩ Федералният резерв може да бъде принуден да прибегне до рестартиране на усилията си за печатане на пари през 2024 г., за да смекчи дълбокия икономически спад. Това действие може потенциално да доведе до девалвация на доларара и да стимулира скок в цената на Биткойн, позиционирайки го като съперник на златото.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.