НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът вече не е фактор в Русия

12.02.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът вече не е фактор в Русия

Русия силно разчиташе на щатския долар за приблизително 80% от търговските си разплащания до 2022 г.

По същия начин, еврото заемаше видно място в трансграничните транзакции в Русия, докато санкциите на САЩ не се намесиха. Значителна промяна обаче настъпи след налагането на санкции от Белия дом заради нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки предвидената цел да се изтощи руската икономика, започна да се появява неочакван резултат.

В отговор на санкциите руската икономика успя да устои на бурята, тъй като други държави от БРИКС започнаха да купуват петрол от Русия и да го насочват към Европа. Подкрепа дойде и от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC), алианса ASEAN и други членове на БРИКС, които започнаха да приемат рублата за транзакции. От друга страна, Русия прие китайския юан за международни търговски транзакции.

Преди това почти 80% от глобалните транзакции в Русия бяха извършени в щатски долари, но тази цифра се срина с 67% след санкциите. Понастоящем само 13% от международната търговия на Русия се извършва в щатски долари, което прави валутата до голяма степен без значение в страната.

Обратно, използването на китайски юан като метод на плащане в Русия нарасна през последните две години, като се повиши от едва 3% до впечатляващите 34%. Тази промяна в динамиката на валутата има значителни последици, особено за секторите в САЩ, тъй като БРИКС обмисля отдалечаване от долара за търговия.

Освен това руският президент Владимир Путин призна тази промяна в предпочитанията за плащане по време на скорошно интервю с Тъкър Карлсън. Той отбеляза спада в използването на щатски долари и евро за чуждестранни транзакции в Русия, подчертавайки значителното увеличение на транзакциите, извършвани в китайски юани и руски рубли.

Тази трансформация подкрепи икономиката на Русия, позволявайки растеж с минимални пречки въпреки санкциите на САЩ. Налагането на санкции неволно стимулира съюза на БРИКС, привличайки интереса на други развиващи се нации.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.