НАЧАЛО Други

САЩ глоби топ банка заради потенциални пазарни манипулации

11.02.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ глоби топ банка заради потенциални пазарни манипулации

Голяма инвестиционна банка неотдавна понесе значителна финансова санкция за това, че не е извършила адекватен мониторинг на търговските дейности, които са включвали случаи, предполагащи потенциална манипулация на пазара.

Органът за регулиране на финансовата индустрия (FINRA), чрез своя отдел за правоприлагане, разкри, че между февруари 2009 г. и април 2023 г. Goldman Sachs е пропуснала да включи варанти, права, дялове и някои извънборсови (OTC) капиталови ценни книжа в девет доклада за наблюдение, целящи да идентифицират потенциални случаи на манипулативна търговия за собствена сметка и за клиенти.

Този пропуск е продължил за период от време, вариращ от приблизително 2 до повече от 12 години.

По-конкретно, FINRA отбеляза, че Goldman не са разкрили варантите от октомври 2010 г. до март 2021 г. и правата и дяловете от октомври 2010 г. до април 2022 г. в доклад за наблюдение, предназначен да сигнализира за потенциални измиващи сделки.

Освен това банковият гигант е пренебрегнал включването на варанти, права, дялове и определени извънборсови дялови ценни книжа в докладите си за наблюдение от февруари 2009 г. до април 2018 г., което би могло да подчертае потенциални случаи на маркиране на отварянето и маркиране на затварянето – техника за манипулиране на пазара, предназначена да повлияе на цените на активите в началото или в края на търговската сесия.

Тези пропуски в отчитането са довели до това, че Goldman Sachs не е могла да извърши надзорни проверки за потенциални случаи на пазарна манипулация, което е засегнало приблизително 5,000 сигнала за потенциално манипулативна търговска дейност с посочените ценни книжа от февруари 2009 г. до средата на април 2023 г., според оценките на FINRA.

В отговор на тези пропуски Goldman се съгласи на порицание и глоба в размер на $512,500, без да признава или отрича констатациите на FINRA. Освен това банката приложи коригиращи мерки и включи пропуснатите преди това подробности за търговията в деветте доклада за наблюдение от април 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.