НАЧАЛО Други

Америка сама унищожава долара според Путин

11.02.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Америка сама унищожава долара според Путин

Според руския президент Владимир Путин американският долар, който традиционно се възприема като символ на американското господство, се подкопава от действията на Белия дом.

Путин, в разговор с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън, обсъди различни теми, включително ролята на страните от БРИКС, американския долар и геополитическата динамика. Путин подчерта, че макар развиващите се страни да продължават да използват щатския долар за търговия, влиянието му отслабва поради политиките, провеждани от Белия дом.

Путин разказа подробно как санкциите на САЩ срещу Русия неволно са подкрепили китайския юан и руската рубла. Той подчерта, че тези санкции са обединили БРИКС и други развиващи се страни в разпознаването на общ противник. Путин даде висока оценка на солидарността в рамките на алианса БРИКС и на усилията им за насърчаване на инициативите за дедоларизация в световен мащаб.

В дискусията си с Карлсон Путин разкритикува САЩ за погрешния им външнополитически подход, твърдейки, че тежките мерки спрямо развиващите се страни няма да послужат на интересите им, а вместо това ще дадат тласък на съперниците им. Путин подчерта последиците от упадъка на щатския долар, като изтъкна, че въпреки непрекъснатото печатане на долари и минималната инфлация в САЩ, държавният дълг е нараснал до $34 трилиона. Въпреки това той призна значението на щатския долар като ключов инструмент за поддържане на американското глобално влияние.

Путин изтъкна глобалната тенденция за намаляване на зависимостта от щатския долар дори сред съюзниците на САЩ, като я обясни с негативните последици от американските санкции за други държави. Той цитира собствения опит на Русия, като отбеляза, че до 2022 г. приблизително 80% от чуждестранните трансакции са се извършвали в щатски долари или евро, но оттогава насам този дял е намалял драстично до 13%. Путин уточни, че Русия не е инициирала отдръпването от долара, а по-скоро то е следствие от действията на САЩ, насочени към ограничаване на използването му.

Що се отнася до валутните транзакции на Русия, Путин разкри значителното увеличение на използването на китайския юан и руската рубла, което показва отдръпване от щатския долар. Той подчерта, че това преминаване не е било намерение на Русия, а отговор на усилията на САЩ да ограничат транзакциите ѝ с долари. В заключение Путин изтъкна значителното нарастване на трансакциите, извършвани в китайски юани, от 3% преди 2022 г. до 34% в момента, наред с увеличаването на трансакциите в руски рубли.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.