НАЧАЛО Други

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

29.02.2024 12:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

Алиансът се стреми да насърчи алтернативна икономическа рамка, като намали зависимостта от щатския долар и насърчи растежа на местните валути.

Тази визия предизвика интереса на други развиващи се страни, привлечени от обещанието за укрепване на националните им икономики и сила на валутата.

Според Мзувукиле Гео Макетука, посланик на Южна Африка в Русия, около 25 държави проявяват интерес към присъединяване към БРИКС.

Решението за включването на нови членове ще бъде обсъдено по време на предстоящата среща на върха, насрочена за октомври 2024 г. в Казанска област в Русия.

Конкретните данни за това кои държави ще бъдат приети в алианса обаче остават неразкрити до срещата на върха.

Процесът на подбор на нови членове се основава на консенсус между съществуващите държави от БРИКС, като се подчертава съвместният характер на процеса на вземане на решения.

Това разширяване подчертава ефективността на БРИКС като алианс и подчертава желанието на развиващите се страни да се включат в него.

Много развиващи се страни се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар и да укрепят националните си икономики. И все пак точният състав на новите участници в БРИКС и крайният резултат от това разширяване остават несигурни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Най-добрите приложения на блокчейн през 2024 г.

Докато криптовалутите не започнаха да процъфтяват, едва ли някой имаше представа какво всъщност означава терминът “блокчейн”. 

15.04.2024 17:13 5 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.