НАЧАЛО Блокчейн

Блокчейн може да реши енергийната криза, според бивш директор на Revolut

септември 10, 2022 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Блокчейн може да реши енергийната криза, според бивш директор на Revolut

Tesseract, стартъпът, съоснован от бившия главен директор по приходите на Revolut Алън Чанг, планира да използва криптовалути, за да помогне за решаването на енергийната криза в Обединеното кралство.

Стартъпът, който току-що набра $78 милиона в кръг на финансиране, воден от Balderton Capital и Lakestar, е основан по-рано тази година от Чанг и Чарлс Ор, бивш ръководител на стратегията в Revolut. Чанг е бил третият служител в Revolut и е смятан за дясната ръка на основателя и главен изпълнителен директор Ник Сторонски, според докладите.

Tesseract планира да купува и изгражда възобновяеми енергийни източници, които да продава директно на клиентите, като криптовалутите предоставят нов начин на плащане. Голяма част от финансирането ще се използва именно за тези покупки.

Този модел на финансиране означава също, че потребителите на енергия могат да плащат директно на производителите на енергия, вместо да минават през някой от огромните брокери, които са в основата на сегашната структура.

“Като се обръщаме директно към клиентите, ние заобикаляме брокерите”, каза Чанг, който официално напусна Revolut миналата седмица. “По този начин можем не само да подобрим маржовете, но и да продаваме енергия много по-конкурентно от всички останали.”

Името на Tesseract идва от куба, способен да съхранява неограничено количество енергия, който се появява във филмите на Marvel и на който Чанг е “голям фен”.

Енергийната криза в Европа и по света

В целия свят цените на енергията се покачиха след войната в Украйна и смущенията от пандемията. Макар че предстоящото законодателство цели подобряване на ситуацията в Обединеното кралство, сметките за енергия на домакинствата продължават да растат, като някои анализатори прогнозират, че без по-голяма държавна подкрепа те ще достигнат 7,700 паунда ($9,000) годишно.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Пазарите на криптовалути узряват, според KPMG


Чанг вярва, че чрез използването на блокчейн технологията на Tesseract може да се появи възможност за компенсиране на неимоверно високите сметки за енергия. Стартъпът ще токенизира продажбата на енергия, което означава, че потребителите могат да купуват и притежават токен, който се равнява на определено количество енергия.

Чанг го описва като “виртуална електроцентрала за възобновяема енергия”, от която потребителите могат да купуват енергия директно от соларни панели и други възобновяеми енергийни източници чрез токени. Притежаването на тези токени ще позволи на потребителите да намалят сметките си за енергия, обяснява Чанг.

“Да речем, че използвате 100 киловатчаса енергия всеки месец и вашите токени също генерират същото количество – това означава, че сте компенсирани и сметката ви за енергия ще бъде нула”, каза той.

Това е амбициозен план, който вероятно ще срещне отпор от страна на обществеността, която до голяма степен смята блокчейн технологиите за объркващи и като цяло вредни за околната среда.

Подробности за криптовалутата на Tesseract

Стартирайки на мобилни устройства, със затворена бета версия вероятно до края на годината и публично стартиране през следващата година, потребителите на Tesseract ще могат да купуват нейните токени в приложението с натискането на един бутон, а тези, които желаят да държат токените в собствен портфейл, който не е попечителстван, ще могат да го направят.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн на прага на бичи пазар, според Дан Морхед


Самият токен вероятно ще бъде ERC-20, изграден върху блокчейна на Етериум, като се използва съвместимо решение от втори слой, каза Чанг.

Той иска да направи проекта възможно най-децентрализиран, като целта е да го листва както на децентрализирани, така и на централизирани борси. Също така каза, че това не означава, че това е инвестиционен продукт.

“Първоначално ние ще бъдем единственият емитент на тези токени за възобновяема енергия, но в крайна сметка искаме да поканим повече компании за възобновяема енергия в света да участват в тази мрежа”, казва той. “Искаме да създадем наистина децентрализирана мрежа за възобновяема енергия”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Kraken стартира нова услуга за търговия с акции

Съобщава се, че през 2024 г. борсата за криптовалути Kraken ще представи нова услуга за търговия с акции.

септември 28, 2023 13:00 2 мин. четене

Големият проблем, пред който е изправен фондовия пазар

На Уолстрийт се очаква намаляване на прогнозите за корпоративните печалби, което от своя страна може да се отрази на пазара на акции.

септември 28, 2023 11:00 2 мин. четене

Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, изрази загриженост относно готовността на световната икономика за потенциален сценарий на повишаване на основните лихвени проценти на Федералния резерв до 7%.

септември 28, 2023 10:00 2 мин. четене

Илон Мъск и глобалното влияние на един от най-ценните кадри на САЩ

Много бизнес лидери изживяват целия си живот, без да участват в международни инциденти. Илон Мъск обаче се оказа в центъра на два такива инцидента само за този месец.

септември 28, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.