НАЧАЛО Биткойн

Биткойн се върна на $29,000 – Какво се случва с банковата криза?

май 4, 2023 11:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн се върна на $29,000 – Какво се случва с банковата криза?

Цената на Биткойн успя да се върне над нивото от $29,000, а причините за това е най-вероятно задълбочаващата се банкова криза.

Само няколко часа след като председателят на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джером Пауъл увери обществеността на вчерашното заседание на FOMC, че банковата система на САЩ е сигурна и стабилна, множество регионални банки отново се оказаха под силен натиск.

Регионалните банки все още са подложени на силен натиск

Базираната в Лос Анджелис PacWest (PACW) се срина с около 60% в следборсовата търговия. Говори се, че регионалната банка търси купувач и обмисля други стратегически възможности, съобщи Bloomberg.

Когато това беше обявено, акциите рязко спаднаха, защото за инвеститорите е ясно, че или PACW ще бъде продадена с огромна отстъпка, или големите банки ще оставят регионалната банка да се срине и след това ще я купят от FDIC за жълти стотинки. Според Bloomberg продажбата е трудна, защото “няма много заинтересовани купувачи”.

Вчера след заседанието на FOMC други регионални банки в САЩ също попаднаха в капана на спада. Базираната във Финикс Western Alliance загуби около -30% в следборсовата търговия. От началото на годината акциите на Western Alliance са се сринали с 90%.

Metropolitan Bank (MCB) поевтиня с -20%, като от началото на годината спадна с -63%. Сред другите регионални банки с големи проблеми са Valley National (-15%), HomeStreet (-11%) и базираната в Солт Лейк Сити Zions (-10%).

Общата загуба на пазарна капитализация в банковия сектор на САЩ през тази година вчера надхвърли $2.5 трилиона. само в началото на тази седмица First Republic Bank (FRC) фалира и скоро след това беше продадена на най-голямата американска банка JP Morgan Chase. Това всъщност трябваше да реши острата криза, както подчерта в понеделник главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Димън. Пауъл също подчерта вчера, че FRC е била “финалната линия”.

В резултат на това Управителният съвет на Федералния резерв сметна за целесъобразно още едно повишаване на лихвените проценти, за да продължи борбата с инфлацията. Това беше десетото поредно повишение. Сега лихвеният процент по федералните фондове е в диапазона от 5.0 до 5.25 базисни пункта.

За редица експерти и икономисти е ясно, че лихвените проценти, които се повишиха твърде бързо и твърде рязко, са в основата на проблема за много регионални банки, тъй като облигациите и кредитите в счетоводните книги на банките струват значително по-малко от официалната им балансова стойност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Икономическото цунами ще връхлети САЩ – Робърт Кийосаки


По този начин в основата на проблема стои и системата на частичното банкиране. Понастоящем вложителите не са сигурни дали парите им все още са в безопасност в регионалните банки, особено след като FDIC все още не е обявила застраховка на депозитите за всички американски банки. Въпросът обаче изглежда е колко време ще мине, преди печатницата за пари да бъде пусната отново, за да спаси банките.

Цена на Биткойн

Въпреки изключително ястребовата пресконференция на Пауъл от FOMC, на която той заяви, че пауза на лихвените проценти през юни не е коментирана и също така изключи възможността за намаляване на лихвите преди края на годината (въз основа на настоящия сценарий на Фед), цената на Биткойн се повиши след това.

Както винаги, причините за това могат само да се предполагат. Със сигурност обаче една от причините може да бъде продължаващата банкова криза и ерозиращото доверие в системата. В края на краищата Биткойн е създаден именно за този случай. Освен това златото също за кратко достигна нов исторически връх вчера. Забележително е, че корелацията между Биткойн и златото е на 2-годишен връх.

От друга страна, очакванията вероятно са причина, тъй като е вероятно Фед да промени позицията си по-рано, отколкото казва. Според инструмента FEDWatch на CME над 95% очакват пауза на лихвените проценти през юни. Освен това пазарът очаква две до три намаления на лихвите до края на годината.

Към момента на писане на статията цената на Биткойн възлиза на $29,110, като се е повишила с близо 3% от края на заседанието на FOMC досега.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Паника на пазара: Биткойн, Етериум и останалите криптовалути се сриват

Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други основни криптовалути претърпяха внезапен срив след седмица, в която някои от най-големите крипто компании бяха разтърсени от шокиращи регулаторни действия.

юни 10, 2023 10:53 2 мин. четене

Топ 3 истории за загубени Биткойн богатства

Биткойн има потенциала да генерира значително богатство на притежателите си и историята е доказателство за това – но най-важното е да не загубиш достъпа до своя дигиталния си портфейл.

юни 10, 2023 7:00 4 мин. четене

Неактивен от 10 години Биткойн адрес се събуди и прехвърли милиони долари

След десетилетие на спящ режим беше прехвърлено значително количество Биткойн токени от портфейл на нов адрес, на обща стойност около $37.8 милиона, което се равнява на 1432.93 BTC.

юни 8, 2023 18:30 1 мин. четене

Биткойн: Анализатор предупреждава за предстоящ срив – ето защо

Популярен крипто анализатор направи прогноза за бъдещето на Биткойн, като въз основа на мечи сигнал предположи значителен спад.

юни 8, 2023 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.