НАЧАЛО Други

ФЕД повишава лихвените проценти – какво означава това?

май 4, 2023 7:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ФЕД повишава лихвените проценти – какво означава това?

След двудневното заседание, както се очакваше, Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с още 0.25 пункта.

През първото тримесечие икономическата активност отбеляза лек ръст, докато заетостта показа силен ръст, а равнището на безработица остана ниско. Въпреки това темповете на инфлация продължават да бъдат високи.

Текущо икономическо състояние на САЩ

Банковата система на Съединените щати е стабилна и устойчива. По-строгите условия за кредитиране на домакинствата и предприятията обаче вероятно ще се отразят негативно върху икономическата активност, наемането на персонал и инфлацията, като степента на това въздействие понастоящем не е сигурна. Комитетът обръща голямо внимание на инфлационните рискове.

За да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план, комитетът реши да увеличи целевия диапазон на лихвения процент по федералните фондове от 5% до 5.25%.

Комитетът внимателно ще оценява новата информация и нейните последици за паричната политика. При вземането на решение дали е необходимо допълнително затягане на политиката за постигане на двупроцентов темп на инфлация комитетът ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, забавянето на ефектите от паричната политика върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическите и финансовите тенденции.

Комитетът също така ще продължи обявените по-рано планове за намаляване на притежаваните от него държавни ценни книжа и дълг на агенции, както и на обезпечените с ипотеки ценни книжа. Освен това ще продължи да оценява икономическите перспективи въз основа на нова информация. При необходимост ще коригира паричната политика, ако възникнат рискове, които биха могли да попречат на постигането на целите му.

През миналата година растежът на американската икономика се забави значително, а темпът на инфлация остава доста над целевото равнище от 2%. Джером Пауъл заяви, че тя е намаляла в сравнение с миналата година, но все още е прекалено висока.

От март 2022 г. насам Фед на САЩ постепенно повишава лихвените проценти, в резултат на което лихвените проценти по федералните фондове се повишават от почти нулеви стойности до 5.25% в рамките на една година. Въпреки това, предвид настоящата банкова криза в САЩ, намаляването на инфлацията и по-бавния икономически растеж, може да накара Фед скоро да преразгледа позицията си по отношение на паричната политика.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Борбата на БРИКС срещу Г-7


След съобщението Биткойн не претърпя значителни ценови движения. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация в момента се търгува на ниво около $28,500 след минимален ръст от 0.6% през последните 24 часа и 4.2% на седмична графика.

Дали това ще бъде последното повишение?

Пауъл заяви, че по време на тази среща не е била обсъждана пауза в повишаването на лихвените проценти.

Според глобалната финансова компания Nomura, Фед на САЩ може да си вземе почивка след заседанието през май, а първото понижение на лихвените проценти може да се случи през март 2024 г., което ще отбележи края на настоящия цикъл на повишения.

За разлика от тях ING има различна позиция, като прогнозира намаляване на лихвените проценти от Фед със 100 базисни пункта през тази година. Освен това ING предвижда две намаления на лихвите с по 50 базисни пункта, по едно на заседанията на FOMC през ноември и декември.

Заседание на ЕЦБ

Очаква се Европейската централна банка да обяви резултатите от паричната си политика след заседанието си на 4 май.

По данни на Reliance Securities, макар че общата инфлация в еврозоната се повиши през април, растежът на базисните цени неочаквано се забави, което води до потенциално несигурни перспективи.

Въпреки това представителите на банката продължават да подчертават значението на контролирането на инфлацията и да насърчават по-нататъшното повишаване на лихвените проценти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.