НАЧАЛО Други

Ето кой ще придобие First Republic Bank

май 3, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето кой ще придобие First Republic Bank

Джейми Димън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, се съгласи да придобие First Republic Bank от Федералната корпорация за застраховане на депозитите, след като първоначално заяви, че никога няма да предприеме друго спасяване след придобиването на Bear Stearns от JPMorgan преди 15 години.

Придобиването ще бъде от полза за акционерите на JPMorgan и ще облекчи данъкоплатците, но поражда загриженост относно способността на правителството да спасява фалиращи кредитори, без да утвърждава манталитета на “твърде големите са, за да фалират”.

Сделката ще подсили JPMorgan с $2.6 милиарда и активи за близо $229 милиарда с 13% отстъпка от балансовите стойности. FDIC се съгласи да сподели загубите до 80% от по-голямата част от кредитния портфейл на First Republic и ще предостави заем в размер на $50 милиарда при неразкрити условия.

Сделката засилва господстващото положение на JPMorgan на пазара, като съперниците на JPMorgan – Citigroup, Bank of America и PNC Financial Services – не могат да се конкурират.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Срещата на Фед идва: Какво да очакваме?


Справянето със ситуацията при First Republic поражда опасения относно способността на правителството да защити вложителите, без да създава морален риск. Освен това остават колебания относно следващата банка, която ще падне.

Макар че сделката дава на Димън предимство, не е сигурно, че данъкоплатците ще имат полза в дългосрочен план. На 1 май JPMorgan потвърди, че е придобила по-голямата част от активите и пасивите на First Republic Bank, а FDIC ще предостави петгодишен срочен заем с фиксирана лихва в размер на $50 милиарда и 80% покритие на загубите по кредитния портфейл на First Republic.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.