НАЧАЛО Биткойн

Биткойн среща Уолстрийт – но какви са рисковете?

17.01.2024 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн среща Уолстрийт – но какви са рисковете?

Биткойн получи широко признание в Съединените щати след одобрението на 11 спот Биткойн борсово търгувани фонда (ETF).

Въведени от известни емитенти като BlackRock, Fidelity и Bitwise, тези ETF-и събраха над $7 милиарда в общ обем на търговията през първите два дни на търговия.

Крипто индустрията отдавна очакваше това одобрение, като предвиждаше значителен приток на средства на пазара. Този ход отваря врати за големите финансови компании, които са наследници, и за инвеститорите на дребно, заинтригувани от криптовалутите, но колебаещи се относно техническите им тънкости.

Въпреки това сближаването на Биткойн с Уолстрийт внася определени рискове. Опасенията включват потенциална концентрация на собствеността върху BTC сред малка група институции, рискове от рехипотекиране и промени в структурата на управление на Биткойн общността.

Особена уязвимост

Изявена тревога сред защитниците на крипто е концентрацията на всички BTC токени, подкрепящи ETF акциите, в ръцете на ограничен брой попечители. Забележително е, че Coinbase се очертава като попечител за повечето емитенти, с изключение на VanEck, които избират Gemini, и Fidelity, използващи вътрешното си решение за попечителство.

Джеймсън Лоп, съосновател и главен технически директор на компанията за попечителство на Биткойн Casa, подчертава ролята на попечителя като единствена точка на провал. Той отбеляза, че ограниченият брой попечители улеснява правителствените агенции да конфискуват Биткойн, заключени в ETF. 

Напротив, Джефри Рос от Vailshire Capital смята, че тази загриженост е преувеличена, подчертавайки, че големите финансови компании разполагат с предпазни мерки срещу попечителски грешки.

Потенциални рискове, свързани с финансиализация

Финансиализация на Биткойн, при която традиционните финансови практики оказват влияние върху икономиката на флагманската криптовалута, поражда допълнителни опасения.

Кейтлин Лонг, главен изпълнителен директор на Custodia, предупреди за нови форми на финансиализация, базирани на ливъридж, въпреки че Комисията по ценните книжа и фондовите борси забранява на попечителите да предоставят назаем BTC токените, които подкрепят дяловете на ETF. Това може да доведе до смесване, заместване на обезпеченията и ливъридж, което потенциално да застраши децентрализирания характер на Биткойн.

Предизвикателства пред управлението

Тъй като емитентите на ETF натрупват значителни дялове от Биткойн, съществуват опасения за тяхното влияние върху бъдещото развитие на протокола. Потенциален форк на блокчейна на Биткойн би могъл да повлияе на емитентите на ETF, което да доведе до възпиране на подкрепата за форковете.

Някои твърдят, че тази загриженост е малко вероятна, тъй като е по-малко вероятно емитентите на ETF да участват активно в транзакциите във веригата.

Въпреки опасенията, някои смятат, че Биткойн ETF са временно решение за преходната фаза. Тъй като хората все повече възприемат Биткойн, особено по-младите поколения, които наследяват богатство, има оптимизъм, че зависимостта от ETF-ите ще намалее с течение на времето. В развиващия се пейзаж може да се наблюдава преход към пряка собственост и разбиране на присъщите качества на Биткойн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Ако бяхте инвестирали $1 в Биткойн или злато през 2009 година колко щяхте да спечелите?

В инвестиционните хроники 2009 г. се откроява като ключов момент, белязан от зараждането на Биткойн (BTC) и началото на “крипто пътешествието”.

13.04.2024 7:00 2 мин. четене

Фактор, който трябва да се наблюдава, за да разберем дали Биткойн се насочва към $100,000

Известен крипто анализатор посочи значим индикатор, който може да сигнализира за съществено поскъпване на Биткойн (BTC) към шестцифрена територия.

12.04.2024 20:00 1 мин. четене

Халвингът вече се е отразил на цената на Биткойн според директора на най-голямата майнинг компания

Фред Тийл, главен изпълнителен директор на Marathon Digital Holdings Inc., наскоро обсъди бъдещата динамика на Биткойн.

11.04.2024 21:30 2 мин. четене

Хонконг вероятно ще одобри спот Биткойн ETF още следващата седмица

Комисията по ценни книжа и фючърси (SFC) в Хонконг се очаква да обяви одобрението на първите спот фондове за търговия с Биткойн (ETF) в града около 15 април, както твърдят запознати източници, цитирани от Reuters.

11.04.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.