НАЧАЛО Биткойн

Биткойн продължава да чупи нови рекорди

13.02.2024 21:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн продължава да чупи нови рекорди

Според неотдавнашен анализ, извършен от Даниел Батен, управляващ партньор в CH4 Capital, известен с проучванията си за екологичните, социалните и управленските аспекти на Биткойн, мрежата на BTC е достигнала три важни нови етапа.

Тези постижения обаче не се отнасят до нейната цена, която все още не е надхвърлила предишния си връх от $69,000.

Той обсъди нарастващата привлекателност на BTC сред институционалните инвеститори, особено в сектора на ESG фондовете на стойност $23 трилиона. Батън набляга на решаващия пробив в областта на смекчаването на въздействието на метана, като отбелязва, че мрежата на Биткойн е постигнала значителен напредък в тази област.

През последните четири години, без да разчита на субсидии или да закупува компенсаторни записи, добивът на Биткойн успя да компенсира един на всеки 13 тона емисии чрез смекчаване на метана“, обясни Батен.

Това постижение придобива значимост на фона на неотдавнашния фокус на COP28 върху метана, като компании като Vespene са водещи в използването на сметищен газ за добив на BTC.

Освен това той отбеляза, че 61.5% от всички идентифицирани миньори вече използват устойчиви енергийни източници. “Доколкото ни е известно, никоя друга индустрия не може да се похвали с толкова висок процент оператори, които разчитат предимно на устойчиви енергийни източници“, отбелязва Батен, подчертавайки промяната в схващането, че минното дело се захранва предимно с изкопаеми горива.

Тази цифра включва близо 18% от всички миньори, използващи метан, което показва ангажираността на индустрията в борбата с изменението на климата.

Също така според него разширяването на добива на BTC извън мрежата до 29.8% подчертава иновативния подход на сектора за използване на енергия. “Миньорите са принудени да работят извън мрежата благодарение на евтината енергия, често получавана от устойчиви енергийни източници“, разясни Батен. Той обяснява още, че намаляващата цена на устойчивата енергия я превръща в привлекателна опция за миньорите, които търсят печалба, като същевременно се съобразяват с екологичните цели.

Батън критикува съществуващите модели, като този на Кеймбридж, че не отчитат добива извън мрежата, което според него в миналото е подценявало разпространението на добива на биткойн, базиран на устойчива енергия. Той твърди, че индустрията служи като отличен пример за нарастващото припокриване между икономическите стимули и екологичните императиви.

Освен това Батен обсъди променящия се разказ за въздействието на добива на Биткойн върху околната среда. Той се позова на неотдавнашна рецензирана научна литература, в която се потвърждава нетният положителен екологичен потенциал на добива на BTC. Проучвания от Университета Корнел и констатации, публикувани в MDPI и Sciencedirect, колективно подкрепят ролята на добива на Биткойн за развитието на възобновяемата енергия, декарбонизацията на мрежата и смекчаването на въздействието на метана.

“Тези публикации разкриват трансформиращия потенциал в сектора на добива на BTC, особено по отношение на отговора на търсенето, гъвкавостта на мрежата и смекчаването на въздействието на метана“, подчерта Батен, оспорвайки често критичната позиция на основните медии по отношение на въздействието на Биткойн върху околната среда.

С този задълбочен анализ Батен не само подчерта решаващата роля на BTC в екологичната устойчивост, но и отрази нарастващата му привлекателност сред глобалните инвеститори, особено в рамките на фондове, фокусирани върху ESG.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн ETF ли ще е фактора, който да тласне цента до нови рекорди?

Неотдавнашният скок на цената на Биткойн (BTC), предизвикан от вълнението около одобрените спот ETF-и, донесе радост на голяма част от инвеститорите.

21.02.2024 17:00 1 мин. четене

Ето какво може да доведе до най-големият бичи пазар в историята на криптовалутите

Основателят на BitMEX Артър Хейс предположи, че два ключови фактора могат да предизвикат безпрецедентен скок на крипто пазара през този цикъл.

21.02.2024 15:00 1 мин. четене

Майкъл Сейлър разкри дали има намерения да продава Биткойн

В неотдавнашен разговор с Bloomberg Майкъл Сейлър, бившият главен изпълнителен директор на MicroStrategy, потвърди твърдата си отдаденост на Биткойн (BTC), като изрази намерението си да продължи да придобива криптовалутата за неопределено време.

21.02.2024 14:30 1 мин. четене

Едуард Сноудън отново похвали Биткойн

Едуард Сноудън, известният бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност, отново изрази подкрепата си за Биткойн на 18 февруари.

21.02.2024 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.