НАЧАЛО Биткойн

“Bitcoin” и “Ethereum” търсенията в Google се сриват с 83%

09.09.2022 20:55 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
“Bitcoin” и “Ethereum” търсенията в Google се сриват с 83%

Според данни от Google Trends търсенията на "Bitcoin" и "Ethereum" са спаднали с цели 83% от върховите си стойности през 2021 г.

След като в началото на май 2021 г. достигнаха исторически връх от 100, търсенията, свързани с Биткойн, са спаднали до 17, докато спадът за флагманската криптовалута за същия период е 79%.

Обемът на търсенията и за двете криптовалути е на най-ниските си нива от края на 2020 г., което съвпада с продължаващия мечи пазар, при който цената на всяка монета се е понижила с между 65% и 70% от рекордните стойности, отчетени през ноември миналата година. Ниските нива идват и в момент, в който Етериум (ETH) е на път да завърши дългоочакваното си ‘Сливане‘ (The Merge), което изглежда не е съживило обществения интерес към криптовалутите.

Мечият пазар продължава

Google актуализира начина, по който събира и записва данните, така че директните сравнения на обемите през последните няколко години не са 100% надеждни. Въпреки това наличните данни обрисуват мрачна картина за пазара на криптовалути, доколкото предполагат липса на интерес от страна на инвеститорите и търговците на дребно.

Други данни от социалните мрежи потвърждават в различна степен данните на Google. Според BitInfoCharts туитовете на ден по темата за Биткойн са спаднали от цели 363,000 през май 2021 г. до малко над 100,000 сега. Нещо подобно се отнася и за Етериум, при който се наблюдава пик от 136,000 през март тази година, като броя е спаднал до около 40,000.

Подобна информация показва не срив на обществения интерес, а по-скоро постепенно отслабване. При все това по-внимателен прочит на данните за туитове например показва частично възстановяване през последните няколко месеца.

В случая с Етериум неговите туитове на ден потънаха до 20,000 през юли, за да се увеличат повече от два пъти за няколко месеца. От друга страна, при Биткойн (BTC) се наблюдава малко или много непрекъснат спад от март насам.

Всичко това съвпада с данните за цените, които вероятно са водещи за обществения интерес към криптовалутите. Например Биткойн е поевтинял с 56.3% от своя връх през 2022 г., когато беше приблизително $47,459.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Ето какво може да определи посоката на пазарите – Cred


Други данни от Google Trends също подкрепят мнението за мечи пазар. Търсенията за “NFT” например достигнаха връх от 100 през януари тази година, за да спаднат до 13 днес.

По същия начин търсенето на “metaverse” е намаляло, като отново е спаднало от пика през януари до 18. Заедно с всички останали данни за търсенията това показва, че пазарът в голяма степен преминава през цикъл на спад.

Може ли Сливането да съживи интереса?

През 2022 г. пазарът на криптовалути беше лишен от изключително добри новини, въпреки че предстоящото Сливане на Етериум се очаква да бъде едно изключение. Вълнението около това преминаване към доказателство за залог (PoS) доведе до това, че цената на ETH се повиши от $1,435 в края на август до $1,700 към момента на писане на статията, което представлява скок от около 18.5%.

За съжаление, относителното превъзходство на ETH над BTC не допринесе особено за привличане на вниманието на широката общественост. Връщайки се към гореспоменатите данни от Google Trends, търсенията на ETH също са спаднали в краткосрочен и средносрочен план, като 12-месечните върхове през юни са намалели през следващите месеци.

Ситуацията обаче вероятно е по-лоша за Биткойн. Данните на Google показват, че през последните пет години той не е възстановил обществения интерес, наблюдаван за последен път през декември 2017 г., който все още представлява негов рекорден връх, що се отнася до търсенията в Google.

Пазарът на криптовалути се намира в много безперспективни макроикономически условия. В голяма част от развитите страни инфлацията е висока, а повишаващите се лихвени проценти също имат ефект на потискане на световните фондови пазари.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Корелацията на Биткойн с останалите токени може да спадне


В такъв контекст пазарът на криптовалути – включително BTC и ETH – има малка надежда да отбележи масивен скок на обществения интерес. Това обяснява защо данните от Google Trends са толкова ниски и защо данните от Twitter са намалели спрямо предишните върхове.

Един лъч надежда е, че Сливането е успяло да накара някои от основните медии да говорят полупозитивно за криптовалутите, или по-конкретно за Етериум. Обикновено ляво ориентираният вестник Guardian в Обединеното кралство публикува положителен материал за това как Етериум ще намали потреблението си на енергия с 99%, въпреки че имаше по-малко положителни думи за базираният на доказателство за работа (PoW) Биткойн.

В същото време някои анализатори и коментатори изказаха предположението, че липсата на широк интерес към търсенето на криптовалути показва, че сега е добър момент за покупка. С други думи, това показва, че пазарът е на дъното, като монетите се продават с голяма отстъпка спрямо “реалните” стойности.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Как крипто инвеститор превърна $2,000 в $1.74 милиона с криптовалутата, подкрепена от Андрю Тейт

Съобщава се, че лице, описано като „вътрешен човек“, е превърнало инвестиция от $2,000 в над $1.7 милиона за кратък период от време.

15.06.2024 19:30 1 мин. четене

Представянето на алткойните не оправдава очакванията, но това скоро може да се промени

Главният крипто анализатор на Real Vision Джейми Коутс информира, че макар Етериум (ETH) да е показал добро представяне в началото на този месец, той все още изостава от Биткойн (BTC).

15.06.2024 17:37 2 мин. четене

Доналд Тръмп вдига мерника на Джо Байдън и каза, че бъдещето на Биткойн ще бъде създадено в САЩ

След като беше един от политиците, който често споделяше антикриптовалутните си настроения, но показа известна подкрепа, Доналд Тръмп влезе в заглавията на вестниците с последните си изявления.

15.06.2024 12:02 1 мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Стана ясна датата за одобрение на спот Етериум ETF според анализатор на Bloomberg

След известно време на чакане, датата за окончателното одобрение на заявленията за спот Етериум ETF предполагаемо стана ясна.

15.06.2024 0:37 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.