НАЧАЛО Регулации

ЕЦБ с безпрецедентно увеличение на лихвените проценти

септември 8, 2022 23:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ с безпрецедентно увеличение на лихвените проценти

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта.

Институцията също така обеща по-нататъшни повишения, като даде приоритет на борбата с инфлацията, въпреки че блокът вероятно се насочва към зимна рецесия и нормиране на потреблението на газ.

Рекордна инфлация

Поради инфлацията, която е на най-високите си стойности за половин век и се приближава до двуцифрени стойности, политиците са обезпокоени, че бързият растеж на цените се утвърждава, като намалява спестяванията на домакинствата, пречи на инвестициите и предизвиква цикъл, понижаващ заплатите.

След голямото увеличение на лихвените проценти през юли ЕЦБ повиши депозитната си лихва от нула на 0.75% и вдигна основната си лихва по рефинансиране до 1.25% – най-високото равнище и за двете от 2011 г.

Все пак Европейската централна банка изостава по отношение на повишаване на лихвените проценти от други централни банки – особено Федералния резерв на САЩ. Някои анализатори споделиха, че прекомерните увеличения от юли насам са опит да се навакса.

Кристин Лагард коментира решението на ЕЦБ

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви:

Очакваме да продължим да повишаваме лихвените проценти, тъй като инфлацията остава твърде висока и вероятно ще остане над целта ни за продължителен период от време.

Тя твърди, че решението за повишение е било единодушно.

„Смятаме, че това ще отнеме няколко заседания“, каза тя. След това Лагард уточни, че повишаването на лихвите може да продължи до началото на 2023 г. 

В продължение на седмици медиите активно коментираха дали ще видим увеличение с 50 и 75 базисни пункта. Поредният скок както на общата, така и на базисната инфлация вероятно е бил повод за решението, като Лагард заяви неколкократно, че настоящото високо ниво е „просто неприемливо“.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Главата на ЕЦБ сподели, че 75 базисни пункта няма да са нормата и че бъдещите увеличения могат да бъдат по-малки. Тя също така отказа да изключи възможността, че ще видим още подобни големи повишения.

Инфлацията скочи до 9.1% през август, а новите прогнози на ЕЦБ предвиждат връх близо до това ниво малко преди края на годината. Според някои пазарни анализатори обаче скоро тя ще надхвърли 10%.

Все пак тези прогнози предвиждат растеж на цените над целта на банката от 2% за следващите години, като прогнозата за 2023 г. бе повишена от 3.5% на 5.5%. Дори за 2024 г. се предвижда 2.3%, което е над целта от 2%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Филипинският регулатор на ценни книжа иска да регулира криптовалутите

Филипинският регулатор на ценни книжа ще въведе по-строги правила за криптовалутите, както и свързаните бизнеси и финансови продукти.

януари 30, 2023 13:03 2 мин. четене

Южна Корея ще пусне нова система за проследяване на криптовалути

Министерството на правосъдието в Южна Корея обяви плановете си да въведе система за криптографско проследяване.

януари 29, 2023 15:00 2 мин. четене

Нов законопроект иска да легализира криптовалутите в Ню Йорк

На 26 януари законодателите в Ню Йорк внесоха в местния сенат законопроект, който може да позволи на държавните агенции да признават криптовалутата за законно платежно средство.

януари 28, 2023 21:21 2 мин. четене

SEC проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на Съединените щати проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт.

януари 27, 2023 22:00 1 мин. четене