НАЧАЛО Биткойн

Биткойн еволюцията: Иновации в програмирането и бъдещ потенциал

02.06.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн еволюцията: Иновации в програмирането и бъдещ потенциал

Въпреки че катализаторите на Биткойн през 2024 г. може да изглеждат като нещо от миналото, задкулисното програмиране е двигател на бъдещите потенциални печалби.

В исторически план BTC привлича вниманието на пазара предимно като актив от типа „купи и дръж“, което води до значителни печалби поради възприемането му като средство за съхранение на стойност. Блокчейнът обаче не е предложил на инвеститорите почти нищо извън това.“

Това поставя Биткойн на една крачка зад някои конкурентни мрежи, особено Етериум. В ETH инвеститорите могат да извършват транзакции с различни криптовалути, да се занимават с незаменяеми токени (NFT) и да участват в DeFi дейности.

Програмистите отдавна се стремят да разширят функционалността на Биткойн, а стартирането на протокола Ordinals миналата година даде нов тласък. Този протокол позволява на блокчейна да хоства дигитални данни извън BTC, включително NFT.

Надграждайки върху механизма Ordinals, въвеждането на BRC-20 токените позволи да се емитират нови криптовалути и да се търгуват директно в Биткойн блокчейна.

Въпреки ключовите технически разлики между Биткойн и Етериум, възпроизвеждането на функционалността на Етериум може потенциално да доведе до петкратно увеличение на стойността на Биткойн в рамките на няколко години, според Чен.

Тази прогноза се основава на общата блокирана стойност (TVL), или сумата на активите, заложени в протокола на Биткойн, която сега е приблизително сравнима с мястото, където се намираше TVL на Етериум преди параболичния му бум между 2020 и 2021 г.

В случая на Етериум новите DeFi функционалности и пускането на нови монети предизвикаха масивно покачване, като от върха до дъното ETH се покачи с 3,702%. За Биткойн все по-широкото приемане на токените BRC-20 може да бъде катализатор за подобен – макар и потенциално не толкова драматичен – подем.

Въпреки по-голямата пазарна капитализация на Биткойн, той може да не преживее толкова метеоритен растеж, колкото ETH през 2020 г., предвид липсата на нисък базов ефект и по-строгите регулаторни условия. Освен това, дори един наполовина по-силен скок все още може да доведе до петкратно увеличение на стойността на Биткойн“, отбелязва Чен.

От въвеждането им през март досега са направени близо 67 млн. записа на BRC-20.

Тази популярност увеличи печалбите на крипто мaйнърите, които получават такси за копаенето на тези активи. Въпреки че таксите за транзакции обикновено не са били основен източник на приходи, скокът в активността променя перспективите на индустрията, според Брайън Райт, съпредседател на отдела за добив в Galaxy.

Виждаме, че тези събития се случват, вероятно не трайно, но през годината ще има периоди, в които миньорите може да са по-печеливши, отколкото са очаквали, поради таксите за транзакции“, каза Райт в подкаста Galaxy Brain през април.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Как борсово търгуваните фондове може да манипулират цената на Биткойн

Марк Юско, хедж фонд експерт, съосновател и главен изпълнителен директор на Morgan Creek Capital предостави своя коментар върху сложните методи, чрез които борсово търгуваните фондове (ETF) може да влияят върху цените на Биткойн (BTC).

22.06.2024 14:30 2 мин. четене

Крипто и Фед: Как лихвения процент може да повлияе на пазара

През последните две години по-високите лихвени проценти оказаха значително влияние върху акциите, криптовалутите и суровините като петрола.

22.06.2024 12:30 2 мин. четене

$545 милиона напуснаха Биткойн ETF-ите: До къде може да падне цената?

Последните данни на Farside показват, че тази седмица американските спот Биткой ETF-и са отбелязали отлив от $545 милиона, което показва нарастваща предпазливост от страна на инвеститорите.

22.06.2024 11:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.