НАЧАЛО Блокчейн

Базиран на Етериум протокол усъмни потребителите с нова функция

02.09.2022 12:39 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Базиран на Етериум протокол усъмни потребителите с нова функция

Базираният на Етериум трейдинг протокол dYdX въведе нова функция, наречена Liveness Check. Според официална публикация функцията позволява на потребителите да сканират своя "лик" с уеб камера и да проверят дали той е бил използван за откриване на друга сметка в платформата.

Според публикацията функцията не е задължителна и е въведена, за да се попречи на злонамерените играчи да се възползват от промоциите. Екипът, който стои зад dYdX, заяви:

Ако сте завършили успешно проверката с друг акаунт, няма да можете да завършите успешно проверката (…). Като се има предвид, че адресът ви в Етериум функционира като ваш акаунт в dYdX, е тривиално да си направите повече от един акаунт. По този начин е доста трудно за dApp да предлага промоции, без да бъде атакуван от Sybil.

Функцията предизвика дебат в общността на Етериум, тъй като мнозина смятат, че dYdX “минава границата”, като иска от потребителите да сканират лицата си, за да участват в промоции. Към момента на писане на статията платформата вече използва функцията, за да възнагради новите потребители с $25 при първия им депозит от $500.

За да могат да получат наградата, новите потребители трябва да преминат през Liveness Check, след което ще могат да заявят своите награди.

Екипът зад dYdX твърди, че е провел проучване на най-доброто решение за възпиране на злонамерените играчи да стартират Sybil атака в тяхната платформа. Liveness Check “предложи най-добрия UX за нашите потребители, за да посочат, че те наистина са един човек, без да разкриват пълната си самоличност”.

Функцията беше наречена “ужасна идея” и “подкуп” за потребителите да предоставят личната си информация и да получат пари в замяна. Други смятат, че функцията противоречи на основните ценности на Етериум и децентрализираните финанси (DeFi). Крис Блек, водещ на подкаста “Proof of Decentralization”, заяви:

Това, което dYdX прави сега, е просто погрешно:

1) Те подвеждат потребителите относно намерението.

2) Те знаят, че всяко сканиране на лице, което събират, е от невинен човек. Престъпник няма да сканира лице, но все пак може да използва dYdX.

Те подкупват новите потребители да се откажат от неприкосновеността на личния живот само за да удовлетворят изискванията на регулаторните органи.

Етериум DeFi се променя, адаптирайки се към регулаторния контрол?

dYdX твърди, че въвеждането на функцията не е свързано с регулаторния натиск. През август Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на децентрализираната борса Tornado Cash, което принуди няколко протокола на Етериум да въведат механизми за блокиране на адреси, които са взаимодействали с платформата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: MicroStrategy и Майкъл Сейлър определиха обвиненията срещу тях като „фалшиви“


Мерките дадоха обратен ефект, тъй като някои потребители бяха автоматично блокирани без основание. Доставчиците на инфраструктура Infura, dYdX, Uniswap и други приеха тези мерки. Много потребители поставиха под въпрос децентрализирания характер на тези протоколи.

Кори Милър, авторът на публикацията за Liveness Check и ръста на лидерството в dYdX, зададе следния въпрос на критик относно тяхната функция за биометрично сканиране:

Честен въпрос – какви други начини има за провеждане на устойчиви на Sybil кампании по базиран на Web3 начин (който всъщност има добър UX)? Целта е новият потребител да не трябва да напуска потока за регистрация в dYdX, за да провери, че е човек.

Свързано четене: Възстановяването на Nexo показва, че бурята на криптокредитирането може би се е уталожила
Данните, събрани от потребителите, ще бъдат под контрола на доставчика на dYdX и няма да бъдат споделяни с допълнителни трети страни, се уточнява в публикацията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Инвестициите в крипто надминаха $1 милиард през май

Според данни на KuCoin през май на крипто пазара са направени инвестиции за над $1 милиард, въпреки че е отбелязан лек спад в сравнение с предходния месец.

15.06.2024 6:30 2 мин. четене

Тази акция може да засенчи печалбите от Nvidia през следващите 6 години

Бет Киндиг, главен технологичен анализатор в I/O Fund, твърди, че сред основните играчи в областта на изкуствения интелект (AI) може да има пренебрегната възможност.

15.06.2024 6:00 2 мин. четене

Обвиненията срещу директорите на Binance за укриване на данъци в Нигерия официално бяха свалени

Федералната служба за вътрешните приходи на Нигерия (FIRS) свали обвиненията срешу ръководителите на Binance Тигран Гамбарян и Надим Анджарвала според информация на Reuters.

14.06.2024 23:31 1 мин. четене

Paradigm набра $850 милиона за финансиране на нови крипто проекти

В стремежа си да инвестира в проекти на ранен етап Paradigm, компанията за рисков капитал, финализира третия си фонд, набирайки $850 милиона.

14.06.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.