Home

Петрол: Цените скачат след атаката срещу Израел

10.10.2023 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Цените скачат след атаката срещу Израел

Ескалиращото напрежение между Израел и Газа доведе до рязък скок в цените на петрола, като световният бенчмарк суров петрол тип "Brent" поскъпна до $86.83 за барел, което е с $2.25 повече.

Въпреки че Израел и Газа не са големи производители на петрол, Близкият изток осигурява почти една трета от световните доставки на петрол. Конфликтът предизвика осъждане от страна на западните държави, а Иран, ключов производител на петрол, се смята, че подкрепя Хамас, въпреки че от страната отрекоха да са замесени.

Израел временно спря добива на природен газ в находището Тамар поради уязвимостта му от ракетни атаки. Министерството на енергетиката увери, че има алтернативни източници за задоволяване на енергийните нужди, а газовото находище Левиатан продължава да функционира. Енергийните анализатори предупреждават за потенциални въздействия върху съседните големи производители на петрол като Иран и Саудитска Арабия.

Има опасения, че ако конфликтът се разпространи в Иран, може да бъдат застрашени до 3% от световните доставки на петрол. От Capital Economics отбелязаха, че въпреки американските санкции производството на ирански петрол постоянно се увеличава, което представлява предизвикателство за САЩ. Освен това се очаква разминаване между търсенето и предлагането през последното тримесечие на годината, което ще подкрепи по-високите цени.

Приблизително една пета от световните доставки на петрол може да бъдат застрашени, ако бъде нарушен Ормузкият проток, който е важен търговски маршрут. Това би засегнало най-вече основните държави износителки на петрол в района на Персийския залив. Несигурността накара инвеститорите да потърсят убежище в американските държавни облигации и долара – традиционни убежища.

Централната банка на Израел планира да продаде до $30 милиарда чуждестранна валута, за да стабилизира пазарите и да подкрепи шекела, който отбеляза рязък спад. Инвеститорите търсят яснота относно икономическите данни и геополитическите събития.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година цените на петрола скочиха и достигнаха над $120 за барел. Въпреки че се понижиха до малко над $70, те се повишават поради съкращаването на производството от страна на големите производители на петрол.

Освен това Саудитска Арабия, значим производител, намали добива с един милион барела дневно през юли, а други членове на ОПЕК+ последваха примера ѝ. Този консорциум има значително влияние върху световното производство на петрол, което оказва влияние върху цените.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tron изпреварва Биткойн и Етериум по този показател

През третото тримесечие Tron регистрира впечатляващ приход от $566 милиона.

03.10.2024 8:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

SEC ще обжалва решението по делото срещу Ripple – цената на XRP спада

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) реши да подаде жалба във връзка с делото Ripple.

03.10.2024 7:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Резервите в долари на съюза паднаха до 30-годишно дъно

БРИКС постоянно оспорва господстващото положение на щатския долар в световните резерви, особено след като Белият дом наложи санкции на Русия през 2022 г.

03.10.2024 6:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Държава, която искаше да се присъедини в съюза, предполагаемо се отказва

Държава, за която преди това се тъврдеше, че иска да участва в БРИКС официално прекрати стремежа си към членство в съюза.

02.10.2024 20:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.