НАЧАЛО Други

Заплахата за икономиката на САЩ – фалитите на големите компании

октомври 10, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заплахата за икономиката на САЩ – фалитите на големите компании

Бизнес фалитите се увеличават, като засягат най-вече по-големи компании като SVB Financial, Bed Bath & Beyond и Yellow, които търсят защита по глава 11.

Тази тенденция се обяснява с фактори като повишената инфлация, увеличените лихвени проценти, намалената държавна помощ и прекъсванията на веригата за доставки. С повишаването на лихвените проценти се очаква все повече корпоративни гиганти да се сблъскат с подобни предизвикателства.

Тези фалити на големи предприятия имат значителни последици. Те могат да предизвикат пазарни сътресения, значителна загуба на работни места и дори да сигнализират за икономически спад, подобен на фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Сривът на Yellow това лято имаше широкообхватни последици в различни сектори, включително вътрешното корабоплаване, недвижимите имоти и Уолстрийт.

Това увеличение на броя на фалитите на предприятия, макар и обезпокоително, се различава от кризите от 2008 г. или от предизвикания от пандемии спад през 2020 г. Сравнително малкият брой фалити на големи предприятия през миналата година предполага връщане към по-стандартни темпове.

Въпреки че икономиката расте, стимулирана от потребителските разходи и увеличеното наемане на служители в предприятията, рязкото увеличаване на броя на подадените молби за обявяване на фалит на големи корпорации по глава 11, който се оценява на три пъти през първата половина на тази година, води до увеличаване на икономическите рискове. Спестяванията на домакинствата се изчерпват, кредитирането се затяга, а доходността на облигациите нараства, което може да попречи на растежа.

Нарастването на корпоративните фалити се разглежда като тревожен показател за бъдещето. Дори предприятията, които са обявени в несъстоятелност, могат да приложат мерки за намаляване на разходите, което може да доведе до съкращения.

Големите частни компании закриват 83,000 работни места през септември, като от януари насам кумулативният спад е 150,000. Това контрастира с по-стабилното общо равнище на безработица от 3.8%.

” Мега фалитите” (компании с активи за над $1 милиарда) са общо 16 през първата половина на тази година, надхвърляйки средната стойност за периода 2005-2022 г. от 11. Фалитът на SVB Financial Group с активи за близо $20 милиарда предизвика нестабилност на пазара и продължава да представлява икономическа заплаха.

Потребителите станаха свидетели на затварянето на магазини като Bed Bath & Beyond след обявяването на несъстоятелност, а фалитът на Yellow доведе до загубата на около 30,000 работни места, отбелязвайки значително съкращаване на работни места.

Траекторията на пазара на труда е от решаващо значение за постигане на инфлационната цел на Фед, без да се предизвиква рецесия – “меко приземяване”.

Макар че инфлацията бележи тенденция към понижение, някои икономисти остават предпазливи. Рязкото нарастване на броя на фалитите, отслабването на фондовия пазар и увеличаването на броя на просрочените задължения по кредитни карти подсказват, че САЩ може би се насочват към рецесия, както отбеляза Стивън Блиц.

Въпреки че този ръст на фалитите е обезпокоителен, той не е сигнал за предстояща катастрофа. Историческите данни показват, че в периоди на растеж се увеличава броят на подадените молби по глава 11, често специфични за определени отрасли.

Големите предприятия със значителни дългове по време на исторически ниските лихвени проценти са сред най-уязвимите, тъй като икономиката се забавя, а лихвените проценти остават високи. Дружества като Petco усещат въздействието, като се сблъскват с предизвикателства при рефинансирането поради значително по-високите лихвени проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.