НАЧАЛО Други

Петрол: Цените скачат след атаката срещу Израел

октомври 10, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Цените скачат след атаката срещу Израел

Ескалиращото напрежение между Израел и Газа доведе до рязък скок в цените на петрола, като световният бенчмарк суров петрол тип "Brent" поскъпна до $86.83 за барел, което е с $2.25 повече.

Въпреки че Израел и Газа не са големи производители на петрол, Близкият изток осигурява почти една трета от световните доставки на петрол. Конфликтът предизвика осъждане от страна на западните държави, а Иран, ключов производител на петрол, се смята, че подкрепя Хамас, въпреки че от страната отрекоха да са замесени.

Израел временно спря добива на природен газ в находището Тамар поради уязвимостта му от ракетни атаки. Министерството на енергетиката увери, че има алтернативни източници за задоволяване на енергийните нужди, а газовото находище Левиатан продължава да функционира. Енергийните анализатори предупреждават за потенциални въздействия върху съседните големи производители на петрол като Иран и Саудитска Арабия.

Има опасения, че ако конфликтът се разпространи в Иран, може да бъдат застрашени до 3% от световните доставки на петрол. От Capital Economics отбелязаха, че въпреки американските санкции производството на ирански петрол постоянно се увеличава, което представлява предизвикателство за САЩ. Освен това се очаква разминаване между търсенето и предлагането през последното тримесечие на годината, което ще подкрепи по-високите цени.

Приблизително една пета от световните доставки на петрол може да бъдат застрашени, ако бъде нарушен Ормузкият проток, който е важен търговски маршрут. Това би засегнало най-вече основните държави износителки на петрол в района на Персийския залив. Несигурността накара инвеститорите да потърсят убежище в американските държавни облигации и долара – традиционни убежища.

Централната банка на Израел планира да продаде до $30 милиарда чуждестранна валута, за да стабилизира пазарите и да подкрепи шекела, който отбеляза рязък спад. Инвеститорите търсят яснота относно икономическите данни и геополитическите събития.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година цените на петрола скочиха и достигнаха над $120 за барел. Въпреки че се понижиха до малко над $70, те се повишават поради съкращаването на производството от страна на големите производители на петрол.

Освен това Саудитска Арабия, значим производител, намали добива с един милион барела дневно през юли, а други членове на ОПЕК+ последваха примера ѝ. Този консорциум има значително влияние върху световното производство на петрол, което оказва влияние върху цените.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.