НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия намалява производството на петрол и газ

юни 7, 2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия намалява производството на петрол и газ

Суровият петрол и природният газ се възстановиха по-рано днес, след като Саудитска Арабия обяви значително намаляване на производството с един милион барела на ден по време на неотдавнашната среща на върха на ОПЕК+.

Целта на този ход беше да се подкрепят спадащите цени на енергията.

Въпреки това преговорите, довели до това решение и последвалите корекции на производствените квоти на картела разкриха скритото напрежение сред основните държави-производителки на суров петрол, което в крайна сметка се отрази на световните цени на петрола.

Саудитска Арабия пое инициативата самостоятелно, тъй като другите държави намалиха производствените си квоти, а Обединените арабски емирства (ОАЕ) успяха да лобират за увеличаване на квотата си. 

Тези сложни преговори се проведоха по време на една от най-напрегнатите срещи на ОПЕК в последно време, като африканските производители изразиха недоволство от усилията на ОАЕ да увеличи производствените си квоти.

В резултат на това споразумението, водено от Рияд, беше наречено “саудитска близалка” от принц Абдулазиз бин Салман, саудитския министър на петрола. Целта му беше да намали цените на петрола за търговците и въпреки че първоначално беше предвидено за юли, намаляването на производството може да бъде удължено.

Обсъжданията бяха помрачени от резкия спад на цените на петрола. Цената на световния бенчмарк суров петрол тип “Брент” в момента е около $77 за барел, което е значителен спад спрямо приблизително $120 преди година.

Готовността на страната сама да поеме тежестта засилва доверието в намаляването на производството и показва реално намаляване на предлагането на петрол.

Анализаторите смятат, че петролът сорт Брент трябва да остане над $80 за барел, за да може Саудитска Арабия да поддържа балансиран бюджет и да финансира амбициозната си инфраструктурна програма, подкрепяна от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Едновременно с това саудитските официални лица се фокусират върху оказването на натиск върху продавачите на шорт позиции, които залагат срещу цените на петрола, като миналия месец Абдулазиз предупреди такива инвеститори да “внимават”.

Дългосрочните последици от това решение остават неясни. Анализаторите на Goldman Sachs предполагат, че то може да повиши цената на сорта Брент с $1 до $6 за барел. 

Въпреки това е малко вероятно това увеличение да окаже значително въздействие върху потребителите или да представлява съществена политическа заплаха в САЩ, където цените на бензина са спаднали с 25% през последната година.

Междувременно се смята, че въпреки намалените си квоти Русия изпомпва значителни количества евтин суров петрол, за да подкрепи разкъсаната си от война икономика. Освен това опасенията за забавяне на световния икономически растеж, особено в Китай, слагат таван на цените на петрола.

Тъй като сделката за тавана на дълга вече е подписана от президента Байдън, пазарът се подготвя за наплив от държавни ценни книжа. Очаква се Министерството на финансите да емитира нови ценни книжа на стойност над $1 трилион, което поражда опасения, че тези търгове могат да увеличат разходите по краткосрочните заеми и да намалят ликвидността в някои пазарни сегменти.

Bank of America прогнозира, че въздействието може да бъде равностойно на повишение на лихвения процент с 0.25% от страна на Федералния резерв.

Източник: NYTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.