НАЧАЛО Други

БРИКС: Коя е главната цел на предстоящата среща?

20.05.2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Коя е главната цел на предстоящата среща?

Предстоящата среща на върха на БРИКС през 2023 г. ще бъде председателствана от Южна Африка, като ще бъде поставен акцент върху партньорството за растеж, устойчивото развитие и други.

Петнадесетата среща на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург в изложбения център, като е планирана да се състои от 22 до 24 август.

Анил Сооклал, южноафриканският шерп на БРИКС, подчерта, че тази среща на върха от типа “лице в лице” е първата от четири години насам, което предоставя значителна отговорност на Южна Африка като страна домакин.

Сооклал спомена, че Южна Африка старателно е планирала около 200 събития за срещата на върха, което е довело до напрегнат график.

Първата среща на шерпите ще се проведе в края на юни, наред със срещи на експертни групи, дискусии с висши служители и различни министерски сесии. Освен това на 1 и 2 юни ще се проведе среща с външните министри на страните от БРИКС.

Една от основните цели на тазгодишната среща на върха е да се засили икономическото сътрудничество между държавите от БРИКС. Сооклал изрази увереност в положителната динамика на икономиките на БРИКС, особено с приноса на бързоразвиващи се икономики като Индия и Китай.

За по-нататъшно укрепване на сътрудничеството блокът по-рано прие втората версия на Стратегията за икономическо партньорство на БРИКС, в която са очертани областите, който ще бъдат взети под внимание до 2025 г., включително търговията, инвестициите и финансите, дигиталната икономика, и устойчивото развитие.

Актуализираната стратегия ще отговори на предизвикателствата, породени от пандемията и ще улесни отговорите на новите икономически обстоятелства.

В допълнение към икономическото сътрудничество срещата на върха ще наблегне и на области като зелената енергия, изграждането на капацитет, развитието на умения и подобряването на производителността.

Освен това се очакват дискусии между участващите държави относно създаването на нова валута, за да се намали зависимостта от щатския долар и да се подкрепят местните икономики.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Използва ли Китай изкуствен интелект, за да манипулира мнението на хората?

Докладите сочат, че Китай използва тактики на когнитивната война, за да формира обществени убеждения и мнения, без да прибягва до пряка военна конфронтация.

06.05.2024 0:00 2 мин. четене

ETFSwap (ETFS) набира $1 милион, за да застане начело на токенизираната търговия с крипто ETF

ETFSwap (ETFS) набра над $1 милион в текущото си ICO, за да оглави търговията с токенизирани ETF на крипто пазара. Това новаторско развитие за ETFSwap (ETFS) демонстрира нарастващия интерес и доверие към новия подход за предлагане на ETF активи на крипто потребителите.

05.05.2024 21:00 4 мин. четене

Защо сътрудничеството между Китай и Европа е толко важно за световната икономика

Завършването на железопътната линия Унгария-Сърбия, водещ проект на китайската инициатива „Пояс и път“ (BRI), обещава да облекчи умората от пътуването на Балканите.

05.05.2024 19:00 2 мин. четене

Икономиката на Палестина е унищожена заради войната с Израел

Неотдавнашен доклад на ООН разкрива, че израелската офанзива в ивицата Газа е причинила значителни затруднения в социално-икономическото развитие на Палестина, които се равняват на повече от 20 години спад.

05.05.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.