НАЧАЛО Други

Подозрения около NFT на Етериум на стойност $635 милиона

07.05.2023 17:26 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Подозрения около NFT на Етериум на стойност $635 милиона

По данни на CryptoSlam около 60% от NFT продажбите на Етериум през април са идентифицирани като "wash" трейдове, като системата за фарминг на токени на Blur насърчава тази дейност.

През април NFT продажби в Етериум на стойност над $635 милиона са били обозначени като wash трейдове, което представлява почти 60% от всички NFT сделки в блокчейна през този месец, както съобщават от CryptoSlam.

Неотдавнашните констатации на CryptoSlam разкриха случаи на wash търговия и в други блокчейни, включително Solana, Binance Coin, Polygon, Cardano, Flow и Arbitrum. Тези дейности досега бяха до голяма степен неизвестни.

Wash трейд се наричат измамни действия на инвеститор, който играе ролята и на купувач, и на продавач в сделка с финансов инструмент, с намерение да изкриви обема на търговията и потенциално да манипулира цените. Важно е да се отбележи, че подобни практики се считат за незаконни на пазарите на ценни книжа в САЩ.

В рамките на екосистемата на Етериум NFT, основната движеща сила зад wash трейдовете е системата за трупане на точки, използвана от пазара Blur. Трейдърите в платформата Blur са стимулирани да участват в мащабни wash продажби, за да увеличат максимално натрупването на точки.

Тези точки след това се възнаграждават чрез свързаната с Blur криптовалута, известна като $BLUR. В резултат на тази система през текущата година NFT сделки на стойност приблизително $3.4 милиарда са идентифицирани като wash продажби.

През март сделките, класифицирани като wash трейдове съставляват над $1.1 милиарда или 66% от всички NFT продажби в Етериум. Най-високият регистриран ден за wash търговия е настъпил на 20 февруари, малко след пускането на $BLUR.

В този ден търговците агресивно обработваха точки, за да спечелят повече награди за токена $BLUR, в резултат на което над 85% от обема на продажбите за деня, на стойност $295 милиона, бяха маркирани като wash трейдове.

През месеците февруари, март и април се наблюдават значителни случаи на тази нелегална практика в Етериум, като общата им стойност възлиза на над $3.135 милиарда. Пикът на wash търговията е настъпил на 4 март 2023 г., като дневните NFT манипулирани транзакции са достигнали 49,806. За сравнение, на 16 април 2022 г., върхът на фарминга на токените $LOOKS, е имало само 2,743 дневни wash транзакции.

В началото на 2022 г. трейдърите добивали $LOOKS токени на пазара LooksRare, подобно на добиването на $BLUR токени през 2023 г.

Данните на CryptoSlam разкриха, че на 19 януари 2022 г. $LOOKS фармингът е бил отговорен за приблизително $819 милиона в wash продажби, отбелязвайки най-успешния ден за wash търговията до момента. През януари и февруари 2022 г., взети заедно, бяха идентифицирани над $18 милиарда в wash сделки.

Сред различните блокчейни Terraforms и Meebits на Етериум се очертават като двете най-големи колекции, свързани с wash trading. Забележителните сделки в рамките на тези колекции включват Terraforms #4206, която е участвала в wash трейдинг на обща стойност 86,905.12 ETH ($242.97 милиона) и Meebit #13824 на стойност 29,453.9 ETH ($99.4 милиона).

Въпреки че цифрите показват значително увеличение на броя на транзакциите, включващи wash търговия, стойността им е намаляла в сравнение с предходната година, според данни от CryptoSlam.

Проучването на CryptoSlam разкрива общ обем на продажбите в рамките на wash трейдинг на стойност $31 милиарда в блокчейна на Етериум, което представлява приблизително 41% от общия обем на продажбите на платформата от $74 милиарда.

За разлика от тях, в другите 10 водещи NFT блокчейна са регистрирани значително по-малки обеми на wash търговия, възлизащи на около $330 милиона, което представлява относително малка част от общите им продажби.

Очаква се разпространението на тази лоша практика да се запази и потенциално да се увеличи при Етериум. Очаква се трейдърите да използват инструменти за осигуряване на ликвидност като BenDAO, NFTfi и новия протокол за заемане на Blur, Blend, за да преследват допълнителни награди на платформата в Сезон 2 на Blur.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на златото спадат – каква е причината?

След три последователни месеца на повишение цените на златото отбелязаха спад днес, като се понижиха до около $2,308 за тройунция.

30.04.2024 20:00 1 мин. четене

Цените на петрола спадат на фона на вероятността за мирни преговори между Израел и Хамас

Цените на петрола се понижиха в понеделник, тъй като вниманието се насочи към намаляване на геополитическото напрежение на фона на съобщенията за потенциални преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас.

30.04.2024 19:30 1 мин. четене

Генеративният AI и как той променя бизнесите в Африка

Скорошно проучване подчертава все по-широкото внедряване на генеративен изкуствен интелект (GenAI) от големите корпорации в Южна Африка, което бележи значителна промяна в бизнес пейзажа на страната.

30.04.2024 18:30 2 мин. четене

Днес се решава съдбата на бившия директор на Binance – какво да очакваме?

Бившият главен изпълнителен директор на Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, е изправен пред присъда, след като се призна за виновен за нарушаване на американските закони за пране на пари.

30.04.2024 18:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.