Polygon

Polygon MATIC

Ранк 17
Ранк 17
Polygon цена в USD:

$0.6757304

Пазарна капитализация
$6,680,987,663.634
9,887,060,873 MATIC
24ч Обем
$737,619,983
1,091,589,154MATIC
Крипто в циркулация
9,887,060,873.114 MATIC
Макс : 10000000000

Какво е Polygon

MATIC е криптовалутата на Polygon – протокол от втори слой и рамка за изграждане и свързване на съвместими с Етериум блокчейн мрежи.

Polygon стартира под името Matic Network през 2017 г. като се представя за решение, което подобрява някои от по-тромавите аспекти на Етериум (ETH).  Протоколът има за цел по-бързи и по-евтини транзакции в Етериум с помощта на странични вериги – блокчейни, които се движат успоредно с основната верига на Етериум и могат да поемат по-голямо натоварване. 

Matic е сравнително популярна криптовалута, която редовно се нарежда сред първите 15 криптовалути по пазарна капитализация. Мрежата поддържа повече от 7,000 децентрализирани приложения (dApps) – приложения, които работят без посредници.

История на проекта

Polygon стартира през октомври 2017 г. като е съоснована от Джейнти Канани, Сандийп Найлвал и Анураг Арджун – двама опитни блокчейн разработчици и бизнес консултант.

Преди да премине към своята мрежа през 2019 г., екипът на Polygon имаше огромен принос в екосистемата на Етериум. Екипът е работил по внедряването на MVP Plasma, протокола WalletConnect и инструмента за актуализации в реално време Dagger в Етериум.

Канани е един от двамата разработчици като понастоящем изпълнява длъжността главен изпълнителен директор на Polygon. Неговата роля помага за внедряването на Web3, Plasma и протокола WalletConnect в Етериум. Преди участието си в блокчейн пространството, Канани е работил като специалист по данни в Housing.com.

Съоснователят и главен оперативен директор на Polygon, Сандийп Найлвал, е блокчейн програмист и предприемач. Преди да започне да работи по Polygon, той е бил главен изпълнителен директор на Scopeweaver и главен технически директор на Welspun Group.

Анураг Арджун е единственият съосновател на Polygon, който не е програмист. Като продуктов мениджър той е работил в IRIS Business, SNL Financial, Dexter Consultancy и Cognizant Technologies.

Как работи Polygon?

Polygon съчетава Plasma Framework и блокчейн архитектурата за доказателство за залог (PoS). Plasma, която е предложена от съоснователя на Етериум Виталик Бутерин, позволява лесното изпълнение на мащабируеми и автономни смарт договори.

Polygon може да се похвали с до 65,000 транзакции в секунда на една странична верига, заедно с респектиращо време за потвърждаване на блока от по-малко от две секунди. Въпросният framework също така позволява създаването на глобално достъпни децентрализирани финансови приложения върху един-единствен основополагащ блокчейн.

Plasma дава на Polygon потенциала да помещава неограничен брой децентрализирани приложения в своята инфраструктура, без да изпитва обичайните недостатъци, характерни за  PoW веригите.

Polygon използва модифициран консенсусен механизъм за доказателство за залог, който позволява постигането на консенсус при всеки блок – за разлика от традиционния метод, където е нужна обработката на много блокове. Успешните валидатори в мрежата Polygon се възнаграждават с MATIC. Този токен се използва за управление и защита на мрежата Polygon и за заплащане на таксите за транзакции в мрежата.

За разлика от някои други криптовалути с неограничено предлагане, предлагането на MATIC е ограничено – никога няма да има повече от 10 милиарда монети в обращение. Страничните вериги могат да бъдат изградени, като се използва един от следните методи за мащабиране на конструкцията: 

  • Plasma вериги – обединява транзакциите в блокове, които се подават един-единствен път към блокчейна на Етериум
  • zk-Rollups – Позволява множество преводи да бъдат обединени в една транзакция
  • Optimistic Rollups – Подобно на Plasma веригите, но с възможност за мащабиране и на смарт договори на Етериум

Примери за децентрализирани приложения, които са изградени върху Polygon, включват Sushi (DEX), Augur – платформа за пазарни прогнози и Ocean Protocol – платформа, която позволява на бизнеса и физическите лица да обменят и печелят от данни и базирани на данни услуги.

Как да купя MATIC?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като MATIC е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Polygon (MATIC), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя MATIC?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Polygon Новини

Половината притежатели на MATIC са на загуба – ще се обърне ли тенденцията?

През април резултатите на криптовалутата Polygon (MATIC) бяха посрещнати със смесени реакции сред инвеститорите.

30.03.2024 21:00 2 мин. четене

Мрежата на Polygon продължава да се разраства – какво се случва с цената на MATIC?

Мрежата Polygon (MATIC) наскоро достигна значителен етап в броя на адресите си. Въпреки този скок, реагираха ли пропорционално обемът на транзакциите и MATIC?

25.02.2024 19:00 2 мин. четене

Цената на Polygon може да се изстреля с почти 100% при едно условие

В неотдавнашен анализ на виден крипто експерт, известен като Али Мартинез, бяха направени наблюдения по отношение на MATIC, основния токен, свързан с мрежата Polygon.

23.02.2024 7:30 2 мин. четене

Прогноза за цената на Polygon (MATIC) за новата година

През 2023 г. Polygon претърпя значителни промени, особено след юни, когато беше представена инициативата “Polygon 2.0”.

21.12.2023 11:00 2 мин. четене