Polygon

Polygon MATIC

Ранк 10
Ранк 10
Polygon цена в USD:

$0.9115043

Пазарна капитализация
$7,961,367,889.415
8,734,317,475 MATIC
24ч Обем
$426,587,742
468,004,095MATIC
Крипто в циркулация
8,734,317,475.285 MATIC
Макс : 10000000000

Какво е Polygon

MATIC е криптовалутата на Polygon – протокол от втори слой и рамка за изграждане и свързване на съвместими с Етериум блокчейн мрежи.

Polygon стартира под името Matic Network през 2017 г. като се представя за решение, което подобрява някои от по-тромавите аспекти на Етериум (ETH).  Протоколът има за цел по-бързи и по-евтини транзакции в Етериум с помощта на странични вериги – блокчейни, които се движат успоредно с основната верига на Етериум и могат да поемат по-голямо натоварване. 

Matic е сравнително популярна криптовалута, която редовно се нарежда сред първите 15 криптовалути по пазарна капитализация. Мрежата поддържа повече от 7,000 децентрализирани приложения (dApps) – приложения, които работят без посредници.

История на проекта

Polygon стартира през октомври 2017 г. като е съоснована от Джейнти Канани, Сандийп Найлвал и Анураг Арджун – двама опитни блокчейн разработчици и бизнес консултант.

Преди да премине към своята мрежа през 2019 г., екипът на Polygon имаше огромен принос в екосистемата на Етериум. Екипът е работил по внедряването на MVP Plasma, протокола WalletConnect и инструмента за актуализации в реално време Dagger в Етериум.

Канани е един от двамата разработчици като понастоящем изпълнява длъжността главен изпълнителен директор на Polygon. Неговата роля помага за внедряването на Web3, Plasma и протокола WalletConnect в Етериум. Преди участието си в блокчейн пространството, Канани е работил като специалист по данни в Housing.com.

Съоснователят и главен оперативен директор на Polygon, Сандийп Найлвал, е блокчейн програмист и предприемач. Преди да започне да работи по Polygon, той е бил главен изпълнителен директор на Scopeweaver и главен технически директор на Welspun Group.

Анураг Арджун е единственият съосновател на Polygon, който не е програмист. Като продуктов мениджър той е работил в IRIS Business, SNL Financial, Dexter Consultancy и Cognizant Technologies.

Как работи Polygon?

Polygon съчетава Plasma Framework и блокчейн архитектурата за доказателство за залог (PoS). Plasma, която е предложена от съоснователя на Етериум Виталик Бутерин, позволява лесното изпълнение на мащабируеми и автономни смарт договори.

Polygon може да се похвали с до 65,000 транзакции в секунда на една странична верига, заедно с респектиращо време за потвърждаване на блока от по-малко от две секунди. Въпросният framework също така позволява създаването на глобално достъпни децентрализирани финансови приложения върху един-единствен основополагащ блокчейн.

Plasma дава на Polygon потенциала да помещава неограничен брой децентрализирани приложения в своята инфраструктура, без да изпитва обичайните недостатъци, характерни за  PoW веригите.

Polygon използва модифициран консенсусен механизъм за доказателство за залог, който позволява постигането на консенсус при всеки блок – за разлика от традиционния метод, където е нужна обработката на много блокове. Успешните валидатори в мрежата Polygon се възнаграждават с MATIC. Този токен се използва за управление и защита на мрежата Polygon и за заплащане на таксите за транзакции в мрежата.

За разлика от някои други криптовалути с неограничено предлагане, предлагането на MATIC е ограничено – никога няма да има повече от 10 милиарда монети в обращение. Страничните вериги могат да бъдат изградени, като се използва един от следните методи за мащабиране на конструкцията: 

  • Plasma вериги – обединява транзакциите в блокове, които се подават един-единствен път към блокчейна на Етериум
  • zk-Rollups – Позволява множество преводи да бъдат обединени в една транзакция
  • Optimistic Rollups – Подобно на Plasma веригите, но с възможност за мащабиране и на смарт договори на Етериум

Примери за децентрализирани приложения, които са изградени върху Polygon, включват Sushi (DEX), Augur – платформа за пазарни прогнози и Ocean Protocol – платформа, която позволява на бизнеса и физическите лица да обменят и печелят от данни и базирани на данни услуги.

Как да купя MATIC?

1. Изберете крипто борса

Не можете да закупите криптовалута чрез банка или онлайн брокерска къща като Fidelity или Vanguard, така че ще трябва да използвате платформа за търговия с криптовалута. Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Етериум е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase, FTX и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Polygon (MATIC), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя MATIC?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Polygon Новини

Близо 200% ръст на продажбите на Polygon NFT

Платформата за криптоанализи Messari съобщава, че броят на продажбите на незаменяеми токени (NFT), базирани на Polygon се е увеличил със 191% от края на септември, което е най-добрият резултат от всички блокчейни. 

декември 1, 2022 9:48 1 мин. четене

Polygon (MATIC): Докъде може да скочи до края на 2022?

Цената на Polygon (MATIC) беше засегната от корекцията на пазара на криптовалути покрай новините около криптообмена FTX.

ноември 9, 2022 10:48 1 мин. четене

Polygon (MATIC): Има потенциал за сериозен възход – Kaleo

Аналзиатор сподели, че една криптовалута, базирана на Етериум, вероятно ще надмине както Биткойн (BTC), така и Binance Coin (BNB).

октомври 27, 2022 18:44 1 мин. четене

Цената на Polygon (MATIC) скача поради значително разрастване на мрежата

Цената на Polygon (MATIC) нараства, докато проектът отчита осемкратно увеличение на приложенията в екосистемата му от началото на годината.

октомври 21, 2022 9:00 1 мин. четене