НАЧАЛО Други

БРИКС: Държава от съюза бяга от долара при търговията с петрол

09.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Държава от съюза бяга от долара при търговията с петрол

В разгара на ескалиращите усилия за дедоларизация в рамките на икономическата коалиция БРИКС Индия направи значителна крачка към диверсифициране на търговията си с петрол от зависимостта от щатския долар.

Последните доклади на Bloomberg сочат, че Резервната банка на Индия (РБИ) е наредила на държавните рафинерии да приемат 10% от плащанията за петрол в рупии.

Този стратегически ход отразява по-широката програма на Индия за промяна на световната петролна икономика. Индия отхвърли предишни искания на руски петролни компании да извършват трансакции в китайски юани, с което сигнализира за вътрешни разногласия в БРИКС и същевременно се придържа към общата цел на блока за намаляване на зависимостта от щатския долар.

През изминалата година алиансът БРИКС активно проучваше възможности за намаляване на доларовата доминация в световната икономика, което съвпада с усилията му за разширяване, насочени към балансиране на западното влияние. В резултат на това инициативите, насърчаващи използването на местни валути, набраха популярност.

Неотдавнашното решение на Индия да увеличи плащанията за петрол в рупии подчертава ангажимента ѝ да намали зависимостта си от щатския долар. Директивата на РБИ отразява опасенията за въздействието на търсенето на енергия върху националната валута, поради което се настоява за по-широко използване на рупията. Забележително е, че нежеланието на Индия да приеме китайския юан за петролни трансакции допълнително засилва стратегическия й подход за диверсификация на валутите.

Включването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия в алианса БРИКС подчертава нарастващото значение на петрола като фокусна точка на интерес. Потенциалът на БРИКС да упражнява влияние върху сектора е неоспорим, което позволява на блока да улесни междублоковите сделки, уреждани извън обхвата на щатския долар, като по този начин се засилва насърчаването на местните валути.

Освен това неотдавнашните стъпки в създаването на платежна система на БРИКС, базирана на блокчейн, сигнализират за отдръпване от традиционните финансови системи и представляват потенциално предизвикателство за доминацията на щатския долар. Това развитие е в унисон с по-широкото възприемане на дигиталните активи от страна на БРИКС, което позиционира коалицията да приеме иновативни финансови механизми, различни от тези, предпочитани от западните партньори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Тръмп срещу Байдън: Кой мандат беше най-добър за фондовия пазар?

Макар и за кратко, неотдавнашното изкачване на индекса Dow Jones Industrial Average над границата от 40,000 пункта отразява значителна промяна в икономическите перспективи.

18.05.2024 6:00 2 мин. четене

CBDC: Жителите на Хонконг вече могат да използват дигиталния юан

С ход, който разширява влиянието му в световен мащаб, Хонконг стартира новаторски пилотен проект за дигитални плащания в юани, което е сигнал за значителна промяна във финансовия пейзаж.

17.05.2024 23:30 2 мин. четене

Френски регулатор отправи предупреждение за крипто борсата ByBit

Френският финансов регулатор подчерта, че Bybit е включена в черния списък от 20 май 2022 г. и няма право да предлага услуги в крипто областта във Франция.

17.05.2024 22:30 1 мин. четене

Нововъзникващите акции може да задминат S&P 500 – ето защо

Акциите на развиващите се пазари (EM), представени от ETF iShares MSCI Emerging Markets (EEM), преживяха значително рали, като от 17 април насам се повишиха с около 10% до приблизително $43.

17.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.