НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай изкупува западни фирми за злато

03.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай изкупува западни фирми за злато

Китай, който е член на коалицията БРИКС, разширява обхвата си на западните пазари, като инвестира значителни суми в предприятия за проучване на злато.

Китайската компания Yintai Gold сключи сделка за придобиване на канадската Osino на стойност $272 милиона. Тази транзакция подчертава активния подход на Китай към придобиването на базирани на Запад компании, което наподобява стратегиите на странат, прилагани в други региони като Африка и избрани развиващи се страни.

Преди да финализира споразумението с Yintai Gold, Osino прекрати сделка за $211 милиона с Dundee Precious Metals. Yintai Gold ще понесе и неустойка за прекратяване на въпросната сделка в размер на $10 милиона.

Експанзионистичната програма на Китай се простира отвъд границите на страната, със забележително присъствие в различни сектори в Африка, Пакистан и Шри Ланка.

Чрез придобивания и стратегически инвестиции Китай си е осигурил значителна опора в тези региони, като често използва икономическото си влияние, за да установи контрол върху ключови активи и инфраструктурни проекти.

Тази тенденция предизвиква загриженост сред наблюдателите, особено в развиващите се страни, където икономическото влияние на Китай става все по-ясно изразено.

Придобиването от Yintai Gold бележи ключов момент за Osino, както подчерта главният изпълнителен директор Хъйъ Даун, който похвали сделката като по-добро предложение за акционерите в сравнение с предишната оферта от Dundee Precious Metals.

Въпреки амбициите на Китай, проникването на утвърдени пазари като Канада може да представлява по-голямо предизвикателство, като се има предвид икономическата сила на страната и нежеланието ѝ да отстъпи контрола върху промишлеността си на чуждестранни субекти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Бум на публичните предлагания на фондовата борса в Саудитска Арабия

Според Мохамед Ал-Румайх, главен изпълнителен директор на фондовата борса Tadawul, Саудитска Арабия е свидетел на рязко увеличение на първичните публични предлагания (IPO) на фондовата борса, като повече от десет компании чакат да бъдат регистрирани и мениджърите на активи да определят датите за листване и предлагане.

09.05.2024 22:30 2 мин. четене

Цената на златото ще се изстреля значително според американски милионер

Известният инвеститор Джим Роджърс, милионер с богат опит на американските пазари, направи смела прогноза за цените на златото, предвиждайки сериозен скок в близко бъдеще.

09.05.2024 20:30 2 мин. четене

Турция със сериозен удар по икономиката на Израел

Откакто конфликтът избухна в ивицата Газа, недоволството от реакцията на Турция нарасна, особено сред поддръжниците на президента Реджеп Таип Ердоган.

09.05.2024 19:30 2 мин. четене

Положението на доларът само ще се влошава според Робърт Кийосаки

Макар да признава ограничените си познания за Биткойн (BTC), Робърт Кийосаки, известен инвеститор и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко”, изрази подкрепата си както за BTC, така и за Етериум (ETH) – двете водещи криптовалути.

09.05.2024 18:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.