НАЧАЛО Други

5 графики, които показват невероятния растеж на Nvidia

24.02.2024 16:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
5 графики, които показват невероятния растеж на Nvidia

Nvidia отбеляза увеличение от 0.36%, като приключи седмицата положително със зелен възходящ триъгълник след натоварена седмица, през която пазарната ѝ стойност нарасна с над $276 милиарда.

Събитията от тази седмица подчертават траекторията на растеж на производителя на чипове и високите очаквания на инвеститорите за бъдещото му представяне. Подхранвана от стабилни продажби и увеличаване на печалбата, Nvidia се превърна в изявен играч в сферата на AI технологиите, което я катапултира до позицията на третата най-ценна американска компания. Само преди година тя заемаше седмо място с пазарна капитализация от близо $600.

В неотдавнашния си отчет за приходите, публикуван късно в сряда, Nvidia разкри изумително осемкратно увеличение на печалбата и повече от три пъти по-високи тримесечни продажби в сравнение с предходната година – темп на растеж, който я отличава дори сред елитните технологични гиганти от “Великолепната седморка“.

По-долу са представени пет графики, които отразяват забележителния възход на компанията.

Акциите на Nvidia са в подем

Nvidia отбеляза значителен ръст на печалбата в началото на пандемията, което повиши цената на акциите ѝ. През 2022 г. обаче акциите ѝ отбелязаха спад поради повишаването на лихвените проценти и инфлацията, които ограничиха потребителските разходи за електроника като персонални компютри и смартфони.

Акциите започнаха да се възстановяват в началото на 2023 г., подкрепени от обещаващите инструменти на Nvidia за генериране на AI инструмент за генериране на говор и навлизането ѝ в облачните услуги. Този импулс продължи и през 2024 г., като до края на седмицата акциите на Nvidia се повишиха с около 60%, надминавайки значително както S&P 500, така и индекса PHLX Semiconductor Index.

Неотдавнашният ръст на Nvidia изпреварва колегите ѝ от Великолепната седморка

За четвъртото тримесечие Nvidia отчете зашеметяващите $22.1 милиарда приходи и приблизително $12.3 милиарда нетна печалба, което надминава цифрите от година по-рано, когато продажбите възлизаха на $6.05 милиарда, а нетната печалба – на $1.41 милиарда. Този ръст засенчва растежа на други компании от Великолепната седморка.

Годишен ръст на приходите през последните четири фискални години

Бърз възход до превръщането в една от най-ценните компании в света

Пътят на Nvidia започва скромно, с пазарна стойност от $562 милиона в първия ден на търговията през януари 1999 г. Днес тя е най-ценният производител на чипове – невероятна трансформация, като се има предвид, че преди десет години дори не е влизала в челната петица.

През юни Nvidia се присъедини към ексклузивния клуб на американските компании с пазарна капитализация над $1 трилион. Въпреки че в петък достигна $2.06 трилиона, тя приключи сесията малко под този етап на ниво от $1.97 трилиона. Една от ключовите атракции за инвеститорите е сравнително скромната оценка на Nvidia предвид бързия ѝ растеж.

С нарастването на печалбите оценката на Nvidia донякъде се е понижила

Акциите на компанията се търгуват около 32 пъти прогнозната печалба за следващите 12 месеца, което е под 10-годишната средна стойност от 35 пъти. Миналата година оценката на акциите се покачи до над 60 пъти прогнозната печалба.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.