НАЧАЛО Други

15 начина да натрупате криптовалути

декември 17, 2022 11:41 9 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
15 начина да натрупате криптовалути

Пазарът на криптовалути е несигурен и повечето хора не искат да рискуват трудно спечелените си пари. Ако се чудите обаче как да печелите криптовалута с минимален риск долуизброените методи може да са вашето решение.

1. Директна покупка 

Най-простият начин за печелене на криптовалути е както и на традиционните финансови пазари – просто направете директна покупка.   

Крипто индустрията придоби забележителна популярност през последните няколко години и търсенето ѝ се увеличи. Много компании започнаха да предлагат услуги, които дават възможност на всеки да навлезе бързо и безопасно на пазара.   

Но как можете да закупите криптовалута?

Купуването на Биткойн (BTC) например може да бъде толкова просто, колкото да отидете до криптомат (крипто банкомат) и просто да вкарате пари в него. Другите криптовалути обаче не са толкова достъпни и можете да ги закупите само чрез криптоборси. Важно е обаче да вземете таксите за транзакции предвид.

При повечето онлайн крипто борси таксите за транзакции се актуализират в реално време въз основа на пазарните колебания. Обикновено самите такси са доста ниски, но криптоматите имат високи такси за транзакции. Затова обикновено се препоръчва да купувате Биткойн (или други криптовалути) чрез борси като Binance, Coinbase и други.

Всичко, което трябва да направите, е да регистрирате акаунт, да го верифицирате и да имате дебитна карта. Някои борси обаче изискват верификация от вашата банка, което може да отнеме до няколко седмици.   

Също така можете да помислите да опитате децентрализирана борса (DEX), като например Uniswap или PancakeSwap. Изискванията там обикновено са по-малко и може да одобрят сметката ви по-бързо. 

Имайте предвид обаче, че търговията с токени на DEX е дори по-рискова, отколкото на централизирана борса. 

2. Копаене на криптовалути (майнинг)

Добивът е чудесен начин да се сдобиете с криптовалути, но опцията не е достъпна при всички валути.   

Чрез майнингът човек използва компютъра си, за да решава сложни математически уравнения, които валидират блокове от транзакции. Всички криптовалути вече са създадени в даден протокол и просто трябва да бъдат валидирани, за да станат достъпни на пазара.   

Като награда първият човек, който я валидира, получава част от дигиталния токен, който е валидирал.   

Докато добивът на Биткойн (BTC) изисква оборудване от висок клас, като например ASIC (Application-Specific Integrated Circuit), други криптоактиви могат да се добиват само с обикновен компютър.

Ако искате да се пробвате в добива на Биткойн, не е необходимо задължително да инвестирате хиляди долари, за да започнете. Винаги можете да се присъедините към мрежа за добив (пул). Всичко, което трябва да направите е да платите такса за присъединяване, а след това можете да работите заедно с други членове, като ще си поделяте и възнагражденията.

3. Стейкинг

Съществуват два основни метода за валидиране на блокове – доказателство за работа (PoW) и доказателство за залог (PoS). Докато PoW изисква от потребителите да добиват блоковете и да потвърждават транзакциите чрез чиста изчислителна мощ при PoS положението е напълно различно.   

В PoS системата лицето, което ще потвърждава създаването на нов блок, се избира по детерминистичен начин въз основа на броя на токените, които вече притежава.  


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн продължава да напуска борсите – защо това може да е добра индикация?


Колкото повече от притежаваните от вас токени се заложат, толкова повече шансове имате да бъдете избрани да потвърдите транзакцията.   

По-новите криптовалути, базирани на стейкинг, обаче измислиха по-сложни PoS системи. Те включват също така системи за делегиране, системи за репутация и механизми, които предотвратяват валидирането в един ред, така че повече участници да могат да спечелят.

4.  DeFi Yield Farming 

Yield Farming (или Liquidity Mining) са децентрализирана система за възнаграждение, която донякъде наподобява пазара на облигации.   

Yield Farming е метод за генериране на възнаграждения от заключване на криптовалути. Като заключите средствата си и предоставите ликвидност на DeFi токен – получавате възнаграждения и лихви. В зависимост от проекта можете да получите и допълнителни токени освен възнагражденията.    

Някои от най-известните DeFi проекти, от който може да получите възнаграждения са:

 • Uniswap (UNI) 
 • Aave (AAVE)   
 • Curve Finance (CRV)   
 • Yearn Finance (YFI)

5. DeFi Lending

Ако решите да закупите някои криптовалути, които могат да увеличат стойността си с течение на времето, докато чакате това да се случи, можете да заемете активите си на на някой друг.   

Процесът се нарича DeFi Lending и позволява на потребителите да заемат криптовалути на други лица чрез даден DeFi протокол. 

Потребителите, които търсят криптовалута назаем, могат да направят това на децентрализирани платформи, наричани още платформи за P2P кредитиране.   

Потребители могат да се възползват от DeFi кредитирането, като получат възвръщаемост, достигаща над 10% годишно. 

За да предложите притежанията си за кредитиране, трябва да изберете DeFi, платформата за кредитиране, която ще използвате. След това трябва да свържете портфейла си с платформата и да одобрите DeFi смарт договора.

6. Airdrop събития 

Airdrop събитията са страхотен начин да се възползвате от нововъзникващи проекти.

Повечето нови проекти използват airdrop кампании, за да получат първоначална известност и да създадат своята общност. Това е отлична тактика, защото помага на крипто ентусиастите да открият предстоящите проекти, като същевременно им предоставя безплатни токени.

Потребителите получават токени на проекта в замяна на изпълнението на определени задачи. След като проектът излезе на пазара, тези токени могат да бъдат разменени за други активи или продадени за фиатни валути.

Някои от най-често срещаните задачи включват: 

 • Следване на техните канали в социалните медии;   
 • Споделяне на публикации;   
 • Регистриране в тяхната платформа;   
 • Попълване на формуляр за проекта;   
 • Изтегляне на приложение; 

7. Популяризиране на проекти с изпълнението на микрозадачи 

Много стартъпи и компании предлагат криптовалути като награда за изпълнението на различни задачи. Въпреки това, в сравнение с airdrops, микрозадачите са малко по-сложни. 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто анализатор споделя тревожна прогноза за пазарите


Тук задачите са предимно рекламни и могат да бъдат под формата на:  

 • Създаване на видео ревю;  
 • Писане на препоръка;  
 • Писане на прессъобщение;  
 • Разпространение на промоционален видеоклип.  

8. Спестовни сметки за криптовалути

Ако вече сте закупили някои токени и искате да печелите допълнителни криптовалути по лесен начин, можете да опитате да депозирате активите си в спестовна сметка за криптовалути.

Основното предимство на крипто спестовните сметки е, че все още можете да се наслаждавате на потенциалното поскъпване на криптовалутите, като същевременно печелите лихва върху притежаваните от вас активи.    

Някои от най-добрите крипто спестовни сметки са Binance, Crypto.com или Coinbase, като в зависимост от периода, за който решите да заложите токените си в платформата, всяка от тях предлага различни годишни проценти на приходите (APY).

Например, ако искате да съхранявате Tether в Crypto.com, можете да спечелите 6% APY. От друга страна, ако ги съхранявате за 3-месечен период на заключване, ще получите APY от около 14%. Трябва да се има предвид, че APY е променлива величина.

9. Получаване на заплащане в криптовалута

Безброй платформи улесняват фрийлансърската работа чрез блокчейн технологията. Повечето от тях нямат никакви разходи или такси за транзакции, така че служителите получават точно толкова, колкото плаща работодателят.

Работата на свободна практика е отличен начин да започнете професионалната си кариера и да спечелите първите си крипто токени. Може да е малко рисковано да приемате плащания с Биткойн поради волатилността, но винаги можете да изберете друга криптовалута или стабилна монета.

Обикновено, когато искате да получавате заплащане в криптовалута за свършена от вас работа, може да се наложи да свържете крипто портфейл към платформата, която използвате за намиране на работа.

10. Създайте възможност за крипто плащания в бизнесът ви

Платформи като Shopify или WooCommerce позволяват на търговците да приемат криптовалути като метод на плащане чрез своите уебсайтове. И не става въпрос само за Биткойн.

WooCommerce позволява на потребителите си да приемат около 50 вида криптовалути, докато Shopify – 300.

Въвеждането на метод за плащане с криптовалути на вашия уебсайт дори не е толкова сложно.  

За Shopify всичко, което трябва да направите, е да активирате метода за плащане в криптовалути от своя акаунт.  

За WooCommerce ще трябва да инсталирате допълнителни плъгини, като например BitPay, Coinbase Commerce или други. След като ги инсталирате, просто ги активирате, конфигурирате и сте готови. 

11. Присъедините се към мрежа от издатели 

Тъй като Google ограничи възможността за рекламиране на свързани с криптовалути бизнеси чрез своята мрежа, рекламната индустрия трябваше да се адаптира. 

 

След това се появиха безброй крипто рекламни мрежи, които адресираха нуждите на пазара. Техните платформи създадоха огромни мрежи от крипто издатели, където рекламодателите могат да поставят своите банери. 


НЕ ИЗПУСКАЙ: Милиарди напускат Binance за седмица


В замяна на показването на рекламите издателят получава заплащане. И макар че повечето мрежи изплащат на потребителите си само във фиатна валута, някои от тях извършват плащания и в криптовалута. 

Как можете да се присъедините към мрежа от издатели? 

Обикновено, когато искате да показвате криптореклами на уебсайта си чрез подобна мрежа, трябва да създадете акаунт на издател в конкретната платформа, която сте избрали. След това мрежата ще провери уебсайта ви и  ще започне да доставя реклами на него въз основа на банерите, които той поддържа.

12. Използване на платформи за разплащания

Като цяло дигиталното банкиране върви напред и покрива все повече нужди на потребителите на криптовалути. Платформи като Crypto.com вече предлагат приложения за управление на финансите, които могат да ви помогнат да печелите повече криптовалута, като използвате средствата, с които вече разполагате.

Освен че печелите криптовалути от стейкинг, можете да се възползвате от функцията кешбек. 

Ако ви се налага да плащате за голяма част от битовите си сметки, може да използвате карта от подобна финтех компания, за да получите част от парите си обратно. 

Други специализирани приложения, които можете да използвате са Verso, Gemini, Wirex и други.

13. Образователни курсове

Можете да печелите безплатни криптовалути, като завършвате образователни курсове.

Например, Coinbase Earn предлага приблизително 20 токена за изпълнение на различни задачи в платформата си. Задачите могат на бъдат например гледане на някои образователни видеоклипове или курсове и попълване на някои викторини след това.   

По-конкретно, курсовете обхващат основите на криптовалутите. По този начин те са полезни за потребителите, които току-що са
навлезли в сферата.   

Наскоро Revolut стартира образователен инструмент, наречен Crypto Learn and Earn, чрез който потребителите могат да научат повече за криптоиндустрията, чрез изпълнението на кратки уроци.

Уроците обикновено се състоят от образователни видеоклипове, последвани от някои въпроси и след като ги завърши, потребителят може да получи малко количество криптовалута като награда.

14. Печели BAT чрез Brave браузъра

Brave е интернет браузър, който възнаграждава потребителите, които избират да гледат реклами, докато го използват. А наградите идват бързо и лесно.   

Brave Browser е браузър, създаден от Brave Software, който позволява на потребителите да посещават уебсайтове, като същевременно има политика за премахване на рекламите. 

Браузърът замества рекламите с други, наречени Brave Private Ads, а потребителите, които избират да видят този тип реклами, се възнаграждават с Basic Attention Tokens (BAT). 

Само с изтеглянето на браузъра и използването му в продължение на 30 дни човек може да получи BAT на стойност $5, а ако избере да вижда Brave Private Ads, обикновено ще получи възнаграждение между 25 и 40 токена. 

15. Хазарт

В сектора на крипто хазарта има множество надеждни платформи, които можете да използвате.  Някои от тях дори предлагат бонус за вход.   

Имайте предвид, че платформите за крипто хазарт, които предлагат бонус за влизане, обикновено ще поискат от вас да депозирате минимална сума, за да изтеглите криптовалутата си, дори и да достигнете минималния лимит за теглене.  

Поради тази причина трябва да сте особено предпазливи при избора на платформа за крипто хазарт. Като цяло, както всеки би трябвало да е наясно, подобни залози са високорискови и човек трябва да знае, че може да загуби всичко.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене

Роднините на Сам Банкман-Фрийд не сътудничат на FTX за разследването

Някои от близките роднини на Сам Банкман-Фрийд не сътрудничат на разследването свързано с FTX и според адвокатите на компанията трябва да бъдат разпитани в съда.

януари 27, 2023 12:30 2 мин. четене

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене