НАЧАЛО Други

10 причини защо БРИКС може да се провали

май 25, 2023 6:00 6 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
10 причини защо БРИКС може да се провали

Концепцията за нова валута на БРИКС придобива все по-голяма популярност, тъй като все повече държави изразяват интерес да се присъединят към алианса.

Целта е да се създаде валута, която да може да се конкурира с господстващия щатски долар. Няколко ключови точки обаче сочат, че новата валута на БРИКС вероятно ще се провали. В тази статия ще разгледаме тези точки подробно.

Последните събития, като например посредничеството на Китай за сключване на сделка между Саудитска Арабия и Иран, показват нарастващия интерес на нововъзникващите икономики към присъединяване към БРИКС.

Ако достатъчно държави преминат от щатски долари към новата валута на БРИКС, това може да наводни световния пазар с нежелани долари, което да доведе до огромна инфлация и намаляване на стойността на банковите сметки.

Този сценарий потенциално би могъл да предизвика срив в икономиката на САЩ.

Въпреки потенциалната поява на нова валута на БРИКС, щатският долар вероятно ще продължи да се използва широко.

Сравнителни решения

Когато става въпрос за решения, свързани с валутата, физическите лица и банкерите са склонни да сравняват валутите и да избират тази, която изглежда по-добра от другите алтернативи.

Предвид широкото използване и стабилността на щатския долар е по-вероятно хората да предпочетат да държат парите си в него, а не в нова и неизпитана валута като валутата на БРИКС.

Понастоящем 59% от световните банкови резерви се държат в щатски долари, над 60% от световния дълг се емитира в щатски долари, а близо 90% от световните валутни транзакции включват щатски долари.

Освен това 74% от търговията в Азиатско-тихоокеанския регион и 96% в Северна и Южна Америка се осъществява в щатски долари. Световната икономика разчита в голяма степен на долара, което го прави по-привлекателен вариант от нова и неизпитана валута.

Плаващи валути срещу стоки

Едно от често срещаните оплаквания за долара е, че той вече не е обезпечен със злато. Според повечето това е лошо.

Този аргумент обаче има и друга страна – обвързването на една валута със стока като златото има своите недостатъци.

Стоките са волатилни и склонни към ценови колебания, които могат да се отразят неблагоприятно върху стойността на валутата и да доведат до инфлация. Това включва и златото.

И макар да не е силно волатилно, колебанията в цените му все пак ги има, което не е добре за дадена валута.

Федералният резерв (ФЕД) управлява щатския долар, който определя лихвените проценти, за да контролира инфлацията, и управлява валутата.

Дейността на Федералния резерв

Въпреки че ФЕД не винаги работи безупречно, това не е задължително основание за промяна в системата, а по-скоро за промяна на хората, които я управляват.

ФЕД има опит в управлението на различни икономически кризи и в исторически план се е справял по-добре от предишните алтернативи.

Силата на икономиката на САЩ

По данни на МВФ икономиката на САЩ е най-голямата в световен мащаб, като само Китай се доближава бегло до нея по отношение на БВП.

Често се правят сравнения между БВП на САЩ и общия БВП на страните от БРИКС, но е от съществено значение да се постави под съмнение надеждността на статистическите данни за Китай, особено като се има предвид силната му зависимост от пазара на недвижими имоти, който в момента преживява спад.

Доларът е подкрепен от реална икономическа активност и ако възникнат проблеми, САЩ имат възможност да увеличат данъчното облагане или да намалят държавните разходи, за да поддържат стабилност.

Поуки от неуспеха на еврото

Опитът на еврото служи като предупредителен пример за валутата на БРИКС. Еврото се опита да се противопостави на щатския долар, но в крайна сметка се провали. Въпреки че общият БВП на Европа е по-голям от този на САЩ, еврото представлява само 20% от световните резервни валути, които централните банки държат.

Трудностите при координирането на финансовите политики между множество държави с различни приоритети и борбата на банкерите правят предизвикателство за еврото да се конкурира ефективно.

Враждебност сред държавите от БРИКС

Самите нации от БРИКС са изправени пред вътрешни конфликти и напрежение. Например Индия и Китай имат постоянни гранични спорове, а страни като Саудитска Арабия и Иран, които изразиха интерес да се присъединят към БРИКС, имат история на враждебност.

Подобни конфликти могат да дестабилизират една валута и да създадат среда на несигурност и недоверие сред страните членки, което прави трудно за новата валута на БРИКС да получи широко признание и стабилност.

САЩ имат много злато

Въпреки че щатският долар не е подкрепен със злато в традиционния смисъл на думата, наличието на значителен златен резерв осигурява доверие и стабилност на финансовата система на САЩ. Съединените щати притежават най-големите златни резерви в света – над 8,000 метрични тона, с което далеч надминават други държави.

За сравнение, Китай, който често се смята за основен конкурент на САЩ, се нарежда на шесто място с 1,988 метрични тона.

Притежаването на значително количество злато дава на САЩ предимство във времена на икономическа несигурност. В случай на финансови затруднения или загуба на доверие в щатския долар, при нужда САЩ могат да се върнат към златния стандарт, при който стойността на валутата е пряко обвързана със златото.

Този исторически прецедент позволява на инвеститорите да се чувстват сигурни и осигурява алтернативен механизъм за стабилизиране на икономиката, ако е необходимо.

Златото отдавна се разглежда като сигурен актив поради своята оскъдност и всеобщо признание. Наличието на значителен златен резерв показва, че САЩ разполагат с материални активи, на които може да се разчита за поддържане на стойността на валутата им.

Това доверие във финансовата система на САЩ е от решаващо значение за международните инвеститори и укрепва позицията на щатския долар като предпочитана резервна валута в световен мащаб.

Репутацията на Китай в управлението на валутата

Китай има репутацията на страна, която манипулира собствената си валута, за да получи конкурентно предимство в международната търговия.

Основната им стратегия е да направят така, че китайските стоки да изглеждат по-евтини за чужденците, като умишлено обезценяват валутата си.

Тъй като Китай е основен играч в групата БРИКС, съществува основателна загриженост дали няма да се опита да манипулира и новата валута на БРИКС, което допълнително ще подкопае доверието в нея и нейната стабилност.

Комунизъм срещу капитализъм

Едно от основните предизвикателства пред страните от БРИКС е комунистическата система на Китай. Известно е, че комунизмът не стимулира предприемачеството и ограничава икономическия растеж.

Капитализмът, от друга страна, е известен с това, че генерира богатство чрез предприемачество.

Ограниченията, наложени от комунистическата система, биха могли да попречат на икономическия растеж и развитие, необходими за поддържането на успешна нова валута.

Потенциал за решаване на проблемите в САЩ

Въпреки че Съединените щати далеч не са съвършени, тяхната система има потенциал за подобрение и решаване на проблеми. С правилни решения и ръководство е възможно да се отстранят всички недостатъци и да се запази позицията на щатския долар като най-широко използваната валута.

Забележително е, че лицата с висока нетна стойност продължават да преместват богатството си в САЩ, което е свидетелство за доверието в икономическата стабилност на страната.

От друга страна, страните от БРИКС се борят да привлекат милионери (с нетно състояние над $1 милион).

Заключение

В заключение може да се каже, че въпреки нарастващия интерес към новата валута на БРИКС всички тези ключови точки сочат вероятния ѝ неуспех.

Продължаващата доминация на щатския долар, стабилността и привлекателността на американската икономика, предизвикателствата при координирането на политиките между множество държави, вътрешните конфликти между държавите от БРИКС, опасенията относно управлението на валутата в Китай и ограниченията, наложени от комунистическите системи, представляват значителни пречки за успеха на нова валута на БРИКС.

Въпреки че сегашната система на САЩ не е съвършена, тя може да бъде подобрена, а правилните решения и ръководството могат да запазят позицията на щатския долар като най-широко използваната валута в света.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “10 причини защо БРИКС може да се провали”
  1. Пълни простотии за стабилната тоалетна хартия наречена долар , айде стига сте плювали по хората желаещи нещо по различно и да е обезпечено с злато а не с нещо без никаква цена погледнато реално и никаква реална икономика нямат сащ а най големия дълг от над 36 трлн.долара и най важното от тях идват най големите финансови кризи по света,войните,налагането и натрапването да се търгувало с долари ,паразитират по целия свят да смучат богатства .
    Те са най големия паразит

  2. Преслав Български,

    Абсолютна тъпотия, която е платена от Сорос и е напълно противоречива. Американците вече са наясно че техните зелени хартийки не служат за нищо. Преди 10 години 72%” от стокообменът на света се извършване в долари. Световната банка дава информация че през 2022 година същият стокообменът е 38%. Авторът не споменава че вече най големите производители на енергийни ресурси решиха да спрат изплащанията в долари. Това са Саудитска Арабия, Аржентина Русия, Китай, Бразилия, Индонезия, Ирак, Иран, Турция и Обединените арабски емирати. Доналд Тръмп го видя преди няколко години, но не му повярваха и го свалиха от власт чрез манипулации на изборите.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.