Home

Ще успее ли среброто да надмине златото през 2024 година?

19.05.2024 14:13 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще успее ли среброто да надмине златото през 2024 година?

Тъй като среброто навлиза в четвъртата си поредна година на дефицит на предлагането, задвижвано от повишеното търсене в секторите на технологиите и възобновяемите енергийни източници, благородният метал достигна важни етапи, като надхвърли $30 за тройунция и достигна най-високото си ниво от повече от десетилетие.

Завършвайки с 6.5% по-високо ниво от $31.4 за тройунция в петък, среброто се е покачило с 32% тази година, изпреварвайки златото и превръщайки се в една от най-добре представящите се суровини през 2024 г.

Това забележително представяне се подхранва от нарастващия инвеститорски интерес, благоприятния макроикономически фон и прогнозирания четвърти пореден годишен пазарен дефицит.

Нарастване на търсенето и динамика на пазара

Ралито на среброто не е само спекулативно; то е подкрепено от голямо индустриално търсене. Металът е от съществено значение за соларните панели, а според Института за среброто сериозният растеж в сектора на възобновяемата енергия се очаква да доведе до рекордни нива на потребление на сребро през тази година.

Това нарастващо промишлено търсене води до значителен дефицит на пазара, като се очаква тазгодишният недостиг да бъде вторият по големина в историята.

Промишлените потребители, които обикновено разчитат на доставките от миньорите, все повече се обръщат към големите запаси, за да задоволят нуждите си. През април запасите, проследявани от Лондонската асоциация на пазара на благородни метали, спаднаха до второто си най-ниско ниво в историята. Според доклад на TD Securities наличностите от сребро скоро могат да поемат рязко надолу, като запасите могат да бъдат изчерпани в рамките на следващите две години, ако настоящото търсене се запази.

Освен това среброто остава сравнително достъпно, което го прави привлекателна опция за инвеститорите. Златото и среброто благородни метала често се движат в тандем поради сходните си макро- и валутнохеджиращи свойства. След като златото достигна рекордно високи стойности, стимулирано от покупките на централните банки, интереса към търговията на дребно в Китай и подновените залози за по-ниски лихвени проценти в САЩ, среброто последва примера му.

Към оптимистичните перспективи се прибавя и старшият стратег по суровините на Bloomberg Майк Макглоун, който сподели бичата си гледна точка за среброто, като предположи, че може би е само въпрос на време металът да надхвърли $30 за тройунция въз основа на предишните си действия. Освен това американският икономист Питър Шиф отбеляза, че среброто се представя по-добре от Биткойн като хедж срещу геополитическото напрежение.

Като цяло, въпреки че среброто е изправено пред дефицит в предлагането и силно индустриално търсене, неговата достъпност и инвестиционна привлекателност продължават да привличат инвеститорите. Ако настоящите тенденции се запазят, среброто може да затвърди позицията си на ключов играч на световния пазар на суровини.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Ethena ще инвестира в токенизирани активи от реалния свят: BlackRock е от кандидатите

Ethena, организацията, която стои зад USDe токена, е готова да инвестира част от резервите си в токенизирани активи от реалния свят (RWA).

24.07.2024 14:00 1мин. четене

Base стартира платформа за крипто дарения във връзка с изборите в САЩ

Решението от втори слой на Етериум, Base, подкрепя нова платформа за крипто дарения, наречена Support Crypto, която има за цел да промени начина на набиране на средства за американските политици преди президентските избори.

24.07.2024 13:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.