Home

Светът се насочва към геополитическа рецесия – какво означава това

20.05.2024 14:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Светът се насочва към геополитическа рецесия – какво означава това

Финансовият срив от 2008 г. и икономическите сътресения, причинени от Ковид пандемията, напомниха на света за суровата реалност на традиционните икономически рецесии.

Докато тези кризи остават в миналото, светът е изправен пред нов вид спад: геополитическа рецесия. На фона на развиващите се норми в международните отношения и дипломацията все по-често се чуват предупреждения за тази нововъзникваща заплаха.

На специалната среща на Световния икономически форум за глобално сътрудничество, растеж и енергия за развитие в Саудитска Арабия президентът на Форума, Бьорге Бренде, обърна внимание на този проблем, заявявайки:

Преживяваме геополитическа рецесия и тя трябва да бъде взета на сериозно, тъй като може да повлияе на настоящия растеж, ако не бъде управлявана правилно.

Бренде повтори тези опасения, докато представяше държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за специална дискусия.

Намираме се в геополитическа рецесия“, отбеляза Бренде. „Преминаваме от един световен ред към друг. Имахме един установен ред, а бъдещият е несигурен… но решенията, които вземаме сега, ще имат трайни последици“, добави той.

Определяне на геополитическата рецесия

Политологът Иън Бремър, основател на Eurasia Group, твърди, че светът вече се намира в геополитическа рецесия. Той я описва като период, в който традиционните глобални структури на властта се разпадат. Говорейки в подкаста Goldman Sachs Exchanges през януари 2024 г., Бремър отбелязва:

Този път е коренно различен. Глобалните институции, предназначени да осигурят управлението, вече не отразяват сегашния баланс на силите.

Бремър обясни тази промяна с нарастващото влияние на Китай и Глобалния юг, наред с намаляващата икономическа мощ на Европа и Япония. Продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай допълнително изостря тези геополитически напрежения.

Неотдавнашни събития, като нахлуването на Русия в Украйна и ескалиращите конфликти в Близкия изток, допринасят за нарастващото усещане за геополитическа рецесия. По време на специалната среща на форума Карин фон Хипел, генерален директор на Кралския институт за изследвания в областта на отбраната и сигурността, подчерта необходимостта от по-нюансирано мислене. „Трябва да подхождаме към тези въпроси по-творчески и с по-малко двоични термини, отколкото досега“, каза тя.

Преодоляване на геополитическата криза

Лидерите на срещата в Рияд се съгласиха, че засилването на изолационизма и протекционизма ще влоши геополитическата рецесия. Министърът на икономиката и планирането на Саудитска Арабия, Файсал Алибрахим, се обяви за по-силно геополитическо сътрудничество.

Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд, повтори това мнение. Тя призова лидерите да поддържат политики, които насърчават икономическия растеж и международното сътрудничество, като направи паралел със следвоенното възстановяване, заявявайки:

Възобновяването на търговията и осигуряването на движението на капитали за най-продуктивното им използване, в съчетание с по-стабилно управление, може да стимулира растежа с 1.2 %“… Търговските и финансовите потоци са жизненоважни за просперитета и загубата им би била сериозна грешка.

Източик

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.