НАЧАЛО Други

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

26.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

Този скок доведе до покачване на златото с повече от 1.4% за миналата седмица, доближавайки прага от $2,050, макар и с малко корекция през уикенда.

Въпреки преобладаващите високи лихвени проценти и липсата на непосредствени перспективи за намаляване на лихвените проценти, Федералният резерв изглежда склонен да запази настоящата си позиция, подкрепен от положителните данни за инфлацията през последните месеци. Изненадващо, това не е повлияло негативно на представянето на златото, което продължава да се движи в деликатно равновесие, според анализаторите.

Златото стана свидетел на забележителен скок в стойността си през последните месеци на 2023 г., кулминирайки с рекордно висока цена около средата на декември, когато достигна $2,135. Очакваният импулс обаче не се материализира през първите два месеца на 2024 г., независимо че успя да поддържа нива над $2,000, с някои скорошни положителни движения въпреки преобладаващата икономическа несигурност. Отслабващата траектория на щатския долар по-специално позволи на златото да надхвърли значителния праг от $2040, доближавайки се до $2050.

Боб Хаберкорн, старши пазарен стратег в RJO Futures, подчерта влиянието на отслабения щатски долар върху цените на златото. Той коментира деликатния баланс на пазара на благородни метали, където закупуването на сигурни активи остава силно въпреки преобладаващите високи лихвени проценти.

Неотдавнашните забележки на управителя на Федералния резерв Кристофър Уолър показват предпазлив подход към корекциите на лихвените проценти, като не предполагат незабавни планове за съкращения. Следователно експертите сега очакват намаления на лихвените проценти вероятно чак през юни, което значително се отклонява от предишните очаквания за намаления през март.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.