НАЧАЛО Блокчейн

Zilliqa обяви нова актуализация на мрежата – какво трябва да знаем

08.06.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Zilliqa обяви нова актуализация на мрежата – какво трябва да знаем

Zilliqa, блокчейн мрежа, официално публикува Бялата си книга и пътна карта за очакваният си ъпдейт до версия 2.0, която е планирано да стартира в основната мрежа по-късно през 2024 г.

Мрежата твърди, че новата версия ще подобри платформата, като я направи по-бърза, по-ефективна и оперативно съвместима с други блокчейни.

Основната характеристика на Zilliqa 2.0 е нейната “sharding” архитектура, известна като x-shards. Тази архитектура позволява на предприятията и разработчиците да създават персонализирани блокчейн решения, които да отговарят на техните специфични нужди, като дава възможност за широк спектър от приложения в платформата на Zilliqa.

Sharding е техника, използвана в блокчейн и системите за бази данни за подобряване на производителността и мащабируемостта, което позволява на мрежата да обработва ефективно повече транзакции.

Освен x-shards, в Бялата книга се представя и нов консенсусен механизъм за доказване на залог (Proof-of-Stake), който замества енергоемката система за доказване на работа (Proof-of-Work). Този преход подобрява екологичната устойчивост на мрежата, предлага свръхбърза окончателност на транзакциите и повишава сигурността.

Допълнителни функции

Времето за блокиране е регулируемо, като основната мрежа постига средно време за блокиране от само две секунди. Обновлението включва и комуникационен хъб за междуверижна комуникация, който улеснява взаимодействието между x-shards, основната мрежа на Zilliqa и други блокчейни, съвместими с Етериум Виртуална Машина (EVM).

Zilliqa 2.0 е съвместима с EVM, което ѝ позволява да изпълнява смарт договори, написани на Solidity, и да се интегрира с популярни портфейли като MetaMask.

Въпреки предишните оперативни предизвикателства, включително значителното прекъсване на производството на блокове през декември 2023 г., което намали наполовина дневните транзакции от 61,000 на около 30,906, пълната функционалност е възстановена.

Мрежата ще продължи да поддържа езика за програмиране Scilla и ще осигури безпроблемно сътрудничество между двата езика за договори. Новите функции включват съвместима с EVM абстракция на сметките, смарт сметки и лесно конвертиране на токени за такси за газ.

Преминаването към доказателство за залог предизвика и актуализации на токеномиката на мрежата. Тези промени имат за цел да предложат устойчиви и привлекателни награди за токена за стейкинг, като същевременно намалят инфлацията.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Хард форкът на Cardano наближава – $681 милиона може да бъдат разпределени на общността

Общността на Cardano (ADA) е на прага да наследи ADA токени на стойност приблизително $681 милиона, благодарение на предстоящия хард форк „Chang“.

14.06.2024 18:30 2 мин. четене

Binance с нова инциатива за развитието на Web3 проектите

BNB Chain обяви партньорство с отдела за рисков капитал на Binance за въвеждане на инкубационен алианс, насочен към насърчаване на Web3 проекти в ранен етап.

14.06.2024 10:30 1 мин. четене

Fortune 500 компаниите се насочват към блокчейн според доклад на Coinbase

Според проучване на Coinbase, проведено с ръководители на компании от Fortune 500, над половината от тях в момента работят по проекти, свързани с блокчейн.

13.06.2024 15:30 2 мин. четене

Binance разкри поредната си инвестиция за развитието на блокчейн

Подразделението за рисков капитал на най-голямата крипто борса в света, Binance Labs, напредва с интегрирането на технологията за изкуствен интелект (AI) с блокчейн в най-новата си инвестиция.

12.06.2024 9:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.