НАЧАЛО Алткойни

Защо TVL на MakerDAО продължи да спада тази седмица?

декември 10, 2022 1:44 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо TVL на MakerDAО продължи да спада тази седмица?

MakerDAO (MKR) отбеляза значителен спад в общата си заключена стойност (TVL) през последните седем дни. Това е необичайно, като се има предвид, че конкурентните протоколи в повечето случаи отбелязаха известно повишение на TVL. 

В началото на декември TVL на MakerDAO достигна $6.79 милиарда. През последните няколко дни обаче тя спадна до $6.35 милиарда към момента на писане на статията. По-голямата част от този спад се случи през последните три дни. Смята се, че това може да е в резултат на едно от последните съобщения на MakerDAO.

Въпросното съобщение потвърди активирането на ликвидация за различни трезори за стабилни монети, ако съотношението им на обезпечение спадне под минималния праг от 101%. 

Активирането на прага за ликвидация беше гласувано през ноември и може да е основна причина, поради която някои инвеститори предпочетоха да изтеглят средствата си от пуловете на MakerDAO. Това обаче все още е само спекулация.

Изглежда, че цялата ситуация може да е изплашила инвеститорите

MKR поевтиня с около 5.6% през последната седмица до цена от около $611 към момента на публикуване. Този спад доближи токена до предишното му дъно от септември 2022 г. – $581.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Кои са най-добре представилите се криптовалути през последната седмица?


Съществуват няколко фактора, които могат да помогнат да се определи дали търсенето на MKR ще се възстанови. Например, количеството токени, заключени в смарт договори, отбеляза силен скок от началото на този месец. То спадна леко само през последните три до пет дни, което предполага, че все още има значително търсене от гледна точка на функционалност.

MKR обаче пострада в други аспекти, особено тези, свързани с пазарното търсене. Честотата (общата стойност на транзакциите разделена на пазарната стойност) и растежът на мрежата на токена спаднаха значително през последните седем дни според данни от Santiment. Това показва, че търсенето на мрежата намалява.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Трейдър, предвидил дъното през 2018, дава нова прогноза


Честота на токена отбеляза известен ръст, въпреки че растежът на мрежата все още е нисък. Това може да е знак, че има известно натрупване при последните дъна.

Има един показател обаче, който може да предложи по-ясна картина за скорошното търсене на алткойна. Претеглените настроения на актива отбелязаха рязък скок през първите няколко дни на месеца. Претеглените настроения (weighted sentiment) са начин за количествено определяне на настроенията на група думи или на цял документ. Той включва присвояване на тежест или оценка на всяка дума въз основа на степента на нейната положителност или отрицателност и след това сумиране на оценките за определяне на общото настроение на текста. Това може да бъде полезно за неща като анализ на обратна връзка с клиенти или определяне на настроенията на публикация в социална медия. В случая се изпозлват именно публикации от социални мрежи.

Това подсказва, че инвеститорите се подготвят за рали. Въпреки това бичите настроения бързо отслабнаха и остават без подобрение.

Силно възстановяване е малко вероятно без поне рязко повишаване на претеглените настроения. Независимо от това, MKR в момента се търгува с добра отстъпка, което означава, че има потенциал за повишение през следващите няколко дни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Aave взе решение да изчисти дългове за милиони

DeFi протоколът Aave прие предложение за управление, което имаше за цел да премахне излишния дълг в CRV резерва на пула за ликвидност v2 на Етериум.

януари 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене

Етериум: „Пазете се, предстоят значителни загуби“ – Б. Коуен

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен сподели мнението си, че Етериум (ETH) го очаква значителен спад въпреки скока на цената му през този месец.

януари 27, 2023 20:00 2 мин. четене

Цените на криптовалутите днес: анализ, прогнози и какво ни подготвя крипто пазара в бъдеще

Какви са цените на криптовалутите днес? Нека видим как се движи пазара и какво ни очаква.

януари 27, 2023 18:30 5 мин. четене