НАЧАЛО Други

Защо Саудитска Арабия увеличава цените на петрола за пазарите в Азия

07.05.2024 18:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо Саудитска Арабия увеличава цените на петрола за пазарите в Азия

Саудитска Арабия повиши цената на петрола си за клиенти в Азия, включително Китай, преди предстоящата среща на ОПЕК+ относно производствените цели.

Според информация от понеделник държавната компания Aramco е повишила цената за юни на своя флагмански петрол Arab Light за клиенти от Азия с $0.90 до $2.9. Това е третото поредно месечно увеличение на цените на суровия петрол Arab Light за Азия.

Китай, основен вносител на Arab Light, получи 560,000 метрични тона от него от независими китайски рафинерии през ноември миналата година. Като цяло китайските рафинерии са внесли повече от 2.2 милиона метрични тона саудитски петрол през този месец, което превръща Саудитска Арабия във втория по големина доставчик на петрол за Китай през 2023 г. след Русия.

Повишаването на цените се разглежда като усилие на Саудитска Арабия да поддържа цените на петрола на фона на намаляващите опасения от война в Близкия изток. Избухването на войната в ивицата Газа през октомври доведе до регионални конфликти, включително до удари от страна на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, което породи опасения за по-широка война. Опасенията обаче намаляха след ограничения отговор на Израел на иранската атака миналия месец. Цените на петрола първоначално се повишиха след войната в Газа, но оттогава в повечето случаи остават под $90 за барел, като в момента се търгуват около $83.40 за суров петрол тип „Brent“.

Фактори като загрижеността за китайската икономика, достатъчните доставки на суров петрол от САЩ и други държави извън ОПЕК също допринесоха за поддържането на ниски цени на петрола. Майк Ротман, основател на Cornerstone Analytics, обясни увеличението на цените на суровия петрол от Саудитска Арабия в Азия с корекции, базирани на стойността на рафиниране на суровия петрол, като заяви, че не се случва нищо необичайно.

Ходът на Саудитска Арабия предшества срещата на 1 юни между ОПЕК и други големи производители на петрол, включително Русия, известни под общото наименование ОПЕК+. Групата прилага доброволни съкращения на производството от края на 2022 г., които трябва да продължат до края на юни. На срещата ОПЕК+ ще реши дали да удължи доброволните съкращения от 2.2 милиона барела дневно и след следващия месец.

Саудитска Арабия се стреми да поддържа цените на суровия петрол тип Brent около $102 за барел, като съответно коригира производството в отговор на увеличеното производство на петрол от страна на САЩ. Целта е да продължи да намалява запасите, докато цените достигнат благоприятно ниво. Въпреки неотдавнашните усилия за икономическа диверсификация Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив разчитат в голяма степен на приходите си от петрол.

Намаленото производство на Саудитска Арабия чрез преговорите с ОПЕК+ доведе до 17.8% спад в износа на суров петрол от кралството през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.