НАЧАЛО Други

Петролният гигант Saudi Aramco вдига цените за Азия

06.05.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петролният гигант Saudi Aramco вдига цените за Азия

Saudi Aramco обяви повишение на официалните продажни цени на всички изнасяни от нея сортове за Азия, като според Bloomberg цената на Arab Light за доставка през юни ще се увеличи с $0.90.

Този ход допринесе за повишаването на международните цени на петрола, подхранвано от очакванията за повече търсене през лятото, както твърдят от Reuters.

Корекцията на цените обхваща и Европа, като новата цена за “Arab Light” достига $2.90 спрямо регионалния бенчмарк Оман/Дубай. Това е сигнал за по-ограничено предлагане на суров петрол, отбеляза Уорън Патерсън, стоков стратег на ING, като го отдаде на неотдавнашните спадове в цените на петрола и на увеличаването на нетните лонг позиции на търговците в суров петрол тип “Brent“.

Въпреки това повишението на цените за азиатските доставки може да повлияе на маржовете на китайските рафинерии, особено на фона на прогнозите за по-слабо търсене на дизелово гориво, както споменаха от Bloomberg. Анализаторите очакват, че ОПЕК ще удължи съкращаването на производството си, вероятно до края на годината.

Джон Кемп от Reuters предполага, че е възможно съкращенията да бъдат отменени, за да се предотврати по-нататъшен ръст на производството в страните, които не са членки на ОПЕК, като Съединените щати, Гвиана и Бразилия, което би могло да намали пазарния дял на ОПЕК.

Решението на Саудитска Арабия да повиши цените на петрола за трети пореден месец показва увереност в условията на търсене и предлагане, тъй като водещият производител от ОПЕК продължава да ограничава свръхпроизводството. Последните оценки на Bloomberg за производството сочат леко намаление на дневния добив на ОПЕК през миналия месец, въпреки че Ирак и Казахстан все още имат свръхпроизводство.

Под натиска на групата двете държави се съгласиха да компенсират свръхпроизводството си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.