НАЧАЛО Блокчейн

Защо институционалните инвеститори бягат от криптовалутите?

10.02.2024 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо институционалните инвеститори бягат от криптовалутите?

За никого не е тайна, че значителна част от търговския елит гледа на криптовалутите с ентусиазъм, сравним с този на кореновия канал.

Тези настроения не са просто преходна тенденция или реакция на няколко негативни заглавия; те представляват дълбоко вкоренен скептицизъм, който се заражда в залите на институционалните финанси от години.

Според неотдавнашно проучване, проведено от банковия гигант JPMorgan, 78% от институционалните трейдъри са се отказали да търгуват с криптовалути през следващите пет години. Това нежелание не е просто статистика, а категорично твърдение.

Веднъж обявена за следващото голямо нещо, привлекателността на блокчейн технологията изглежда избледнява – поне сред тези, които преди това защитаваха потенциала ѝ да революционизира търговията. Гореспоменатото проучване на JPMorgan, в което са използвани мненията на над 4,000 професионалисти в областта на търговията, показва, че привлекателността на блокчейн намалява.

През 2024 г. едва 7% от анкетираните смятат блокчейн за ключов играч в бъдещето на търговията, което е значителен спад спрямо 25%, които са били на това мнение само две години по-рано. В същото време AI и машинното обучение са в центъра на вниманието, като 61% от участниците залагат на тяхното въздействие през следващите три години.

Тази промяна подчертава по-широка промяна в приоритетите и може би преоценка на това какво представлява иновацията в бързо развиващата се сфера на търговията.

Цифрите говорят красноречиво: само 9% от анкетираните в момента участват в търговията с криптовалути, което е незначително увеличение спрямо 8% през предходната година. Въпреки това на хоризонта се вижда проблясък на оптимизъм – 12% посочват потенциален интерес към проучване на крипто инвестициите в рамките на следващите пет години.

Това може да е сигнал за предпазливо размразяване на крипто зимата, предизвикано от начинанията на големи финансови институции в сектора и одобрението на спот ETF за Биткойн от страна на САЩ. Въпреки това е твърде рано да се празнува; преобладаващите настроения в най-добрия случай остават хладни.

Скептицизмът, произтичащ от крипто волатилността и несигурността

Резултатите от проучването подчертават по-широк контекст на предпазливост и скептицизъм. Става въпрос не само за волатилността – термин, с който крипто търговците неохотно свикнаха, но и за фундаменталната несигурност, която заобикаля сектора.

Колебанията на влакчето в увеселителен парк на Биткойн и неговите аналози са добре документирани, като само през 2021 г. степента на волатилност на дигиталната валута достигна 81%. Подобна непредсказуемост е достатъчна, за да накара дори опитните трейдъри да се замислят, особено в сравнение с относителната стабилност на традиционните пазари.

Освен това проучването хвърля светлина върху макроикономическите опасения, които са на преден план в съзнанието на трейдърите, включително инфлацията, изборите в САЩ и надвисналия призрак на рецесия. Тези фактори, в съчетание с променливия характер на криптовалутите, очертават картина на търговски пейзаж, изпълнен с несигурност. Това е сфера, в която смелите могат да се впуснат, но само със здравословна доза предпазливост.

Липсата на интерес към търговията с криптовалути сред институционалните търговци е многостранен проблем. Разказът е ясен – от волатилността, която вдъхва предпазливост на опитните трейдъри, до еволюиращото възприемане на блокчейн технологията. Пътят към възприемането на дигиталните валути в институционалната търговия е изпълнен със скептицизъм и предпазливост, подчертани от предпочитанията към технологии, възприемани като по-стабилни и трансформиращи се.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Крипто ентусиаст иска да забие флага на Биткойн на връх Еверест

23-годишен човек, който се занимава с криптовалути, възнамерява да разпъне оранжев флаг със символа на Биткойн (BTC), на връх Еверест като средство за пропагандиране на глобалната финансова грамотност.

29.02.2024 17:00 1 мин. четене

Американското правителство мести конфискувания Биткойн от хакера на Bitfinex – повод за притеснение?

Правителството на САЩ е прехвърлило Биткойн на стойност $922 милиона от два крипто портфейла със средства, конфискувани от Bitfinex.

29.02.2024 15:00 1 мин. четене

Президентът на Ел Салвадор коментира скорошния скок в цената на Биткойн

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който подкрепя Биткойн, сподели мнението си след неотдавнашното покачване на цената на Биткойн.

29.02.2024 13:00 1 мин. четене

Биткойн може да претърпи сериозна корекция ако миналото се повтори

Неотдавна беше обърнато внимание на два индикатора на веригата, показващи началото на зряла фаза на бичия пазар.

29.02.2024 11:18 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.