НАЧАЛО Други

Защо икономиката на Китай не е достатъчно силна, за да измести САЩ

септември 6, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо икономиката на Китай не е достатъчно силна, за да измести САЩ

Китай вече не е на път да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света в близко бъдеще и е изправен пред все по-големи предизвикателства, за да запази икономическото си лидерство.

Според Bloomberg Economics прогнозите са, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще надмине този на САЩ едва към средата на 40-те години на 21 в., а дори и тогава ще бъде с малка разлика, преди да се свие. Преди пандемията се очакваше, че Китай ще си осигури и запази лидерската позиция още в началото на следващото десетилетие.

В неотдавнашна изследователска бележка икономистите на Bloomberg заявиха, че “икономическият растеж на Китай се забавя по-рано от очакваното”, като отдадоха това на загубеното темпо на възстановяване след епидемията, на значителния спад на пазара на недвижими имоти и на намаляващото доверие в икономическото управление на Пекин. Спадът на доверието може да продължи и да се отрази негативно на дългосрочните перспективи за растеж.

Тези икономисти преразгледаха прогнозите си за растежа на Китай, като предвидиха забавяне на растежа до 3.5% през 2030 г. и близо 1% до 2050 г., в сравнение с предишните оценки от съответно 4.3% и 1.6%. Миналата година икономиката на Китай се разшири с 3%, което е един от най-бавните темпове от десетилетия насам, тъй като ограниченията, свързани с пандемии и кризата с недвижимите имоти се отразиха негативно.

Надеждите за стабилно възстановяване през тази година отслабнаха поради намаляващия износ, задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти и намалената активност в сектора на услугите.

В резултат на това икономическата траектория на Китай се преоценява в световен мащаб. Съединените щати и държавите от Г-7 проучват структурните проблеми в Китай, виждайки възможности за укрепване на позициите си спрямо геополитически конкурент, който изпитва забавяне. Освен това продължаващите предизвикателства в Китай, включително намаляващо население, регулаторни рестрикции и геополитическо напрежение, намаляват доверието.

За разлика от тях Съединените щати показват признаци на устойчивост, като стабилният пазар на труда, високите потребителски разходи и умерената инфлация засилват доверието в способността им да избегнат непосредствена рецесия. Goldman Sachs Group Inc. понижи вероятността за рецесия в САЩ от 20% на 15%. Bloomberg Economics оценява потенциалния растеж на САЩ на 1.7% през 2022-2023 г., като според дългосрочните прогнози той постепенно ще намалее до 1.5% към 2050 г.

Въпреки че оптимизмът за средносрочния растеж на Китай се запазва поради огромната му икономика, потенциала му да навакса изоставането си в областта на технологиите и правителствените инициативи за развитие, тези фактори понастоящем имат намалено въздействие.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.