НАЧАЛО Други

Санкциите на САЩ подхранват БРИКС и по-главно Русия

септември 5, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Санкциите на САЩ подхранват БРИКС и по-главно Русия

Санкциите на Запада срещу Русия не само са намалили приходите на Москва от петрол, но и са довели до по-тясно сътрудничество между страните от групата БРИКС, според изявленията на някои лидери от индустрията, направени на важна енергийна конференция в Азия.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година санкциите, наложени от Групата на седемте (Г-7) и други западни държави, поставиха таван на руските енергийни приходи, което предизвика значителна промяна в световния енергиен пейзаж.

Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на Vitol, най-големият независим търговец на петрол в света, коментира въздействието на тези санкции на Азиатско-тихоокеанската петролна конференция (APPEC), проведена в Сингапур. 

Той заяви: 

Западните санкции срещу Русия са ефективни за намаляване на приходите им. От друга страна, тези санкции насърчават по-силните връзки между държавите от БРИКС, което считам за отрицателен аспект.

По време на неотдавнашната среща на върха в Йоханесбург БРИКС разшири членския си състав, като покани Иран, Аржентина, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Етиопия и Египет. 

В отговор на санкциите Индия и Китай значително увеличиха вноса си на руски петрол, като предпочитат да използват за плащане валути, различни от щатския долар. Този ход е в съответствие с целта на групата БРИКС да оспори господстващото положение на щатския долар, като Китай е особено нетърпелив да насърчи използването на своя юан.

Ферейдун Фешараки, председател на енергийната консултантска компания FGE, обсъди идеята за БРИКС като контрасила на Г-7 или Г-20, като заяви: 

Всички са разочаровани от санкциите на американското правителство и Министерството на финансите на САЩ. Хората проучват начини за създаване на противовес. БРИКС е потенциален кандидат.

Той обаче призна, че разширената група БРИКС няма да замени щатския долар, особено като се има предвид, че валутите на Саудитска Арабия и ОАЕ са обвързани с долара.

Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ, участващ в конференцията, потвърди, че ценовият таван на Г-7 за руския петрол ефективно ограничава приходите на Русия и доставките на петрол. Пазарните данни сочат, че по-голямата част от руския износ на суров петрол и горива от балтийските и черноморските региони се продава над горната граница от $60. 

Ерик ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика в Министерството на финансите на САЩ, заяви:

През изминалата година постигнахме значителен напредък в това отношение. Нашата цел е да извлечем природните ресурси на Русия, като същевременно сведем до минимум приходите на президента Владимир Путин.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.