НАЧАЛО Други

БРИКС: Сериозната заплаха за долара ако санкциите на САЩ бъдат отменени

октомври 9, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Сериозната заплаха за долара ако санкциите на САЩ бъдат отменени

През февруари 2022 г. Съединените щати наложиха икономически санкции а Русия, член на коалицията БРИКС, в отговор на нахлуването ѝ в Украйна и последвалия конфликт.

По подобен начин САЩ по-рано наложиха санкции на Иран, новоприет член на БРИКС, поради предполагаемото му участие в подкрепа на световния тероризъм. Тези санкции оказаха значително въздействие върху икономиките на Русия и Иран, като ги принудиха да търсят икономически партньорства с други развиващи се страни и да прибягват до местни валути за търговия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън потвърди, че тези санкции са изиграли ключова роля за мотивирането на БРИКС. Интересно е, че това действие на Белия дом може би неволно е подтикнало развиващите се страни да създадат съюзи, опасявайки се от потенциални санкции от страна на САЩ. Тази тенденция подтиква към размисъл за намаляване на зависимостта от щатския долар и за насърчаване на използването на местни валути в международните транзакции.

Много страни в Африка, Азия и Южна Америка сега обмислят подобни стъпки, за да намалят зависимостта си от щатския долар. БРИКС очевидно е постигнала забележителен успех в това начинание, дори при наличието на санкции. Когато тези санкции бъдат отменени, коалицията ще има още по-голямо влияние.

[readmore id=”91364″

Този блок от единадесет държави би могъл да представлява значително предизвикателство за щатския долар, като потенциално ограничи способността му да финансира дефицита си. БРИКС би могла да окаже влияние на петролните пазари и да открие възможности за страните да уреждат търговията, използвайки собствените си валути. Подобна промяна би укрепила националните им икономики и би дала тласък на местния бизнес.

Ако държавите намалят зависимостта си от долара, икономиката на САЩ може да се сблъска със значителни сътресения. В случай че Америка се бори да изнася своята инфлация, това би могло да доведе до рязко повишаване на цените на суровините.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.