НАЧАЛО Крипто Крими

Западът санкционира онлайн медия, набираща крипто финансиране за Хамас

28.03.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Западът санкционира онлайн медия, набираща крипто финансиране за Хамас

"Gaza Now" (Газа сега), онлайн медия, свързана с Хамас, неотдавна беше подложена на съвместни санкции от страна на Съединените щати и Обединеното кралство.

Санкциите бяха наложени поради обвинения в подпомагане на публичното набиране на средства за Хамас след нападението в Израел на 7 октомври.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ и Службата за прилагане на чуждестранни санкции на Обединеното кралство си сътрудничиха при налагането на тези санкции.

Мустафа Аяш, основател на “Gaza Now“, беше сред лицата, срещу които бяха насочени санкциите, заедно с още едно лице и две свързани с него организации, обвинени в сътрудничество с “Gaza Now” в множество инициативи за набиране на средства. Конкретни адреси на криптовалути, свързани с Аяш и Gaza Now, бяха посочени като канали за дейности по набиране на средства.

Тези санкции са част от по-широки усилия за прекъсване на финансовата подкрепа за Хамас. Брайън Е. Нелсън, заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, подчерта ангажимента за възпрепятстване на финансирането на терористични дейности от страна на Хамас чрез различни средства, включително онлайн кампании за набиране на средства.

Въпреки че Gaza Now приемаше дарения в криптовалута като част от усилията си за набиране на средства, проучване показва, че даренията, под форма на дигитални валути, съставляват малка част от цялостното им набиране на средства. Преглед на Elliptic сочи, че Gaza Now е получила приблизително $21,000 в криптовалута през седмиците след нападението на 7 октомври.

По подобен начин констатациите на TRM Labs сочат, че набирането на средства чрез криптовалути за Хамас и други терористични групи, като например ИДИЛ, обикновено е с ограничен мащаб.

Според доклада на TRM за незаконната крипто икономика през 2023 г. по-голямата част от даренията, свързани с тероризма, са били сравнително малки, като 75% от тях са били под $500, а 40% – под $100. Даренията, надхвърлящи $5,000, съставляват едва 3% от сумите.

Докладът също така изтъква Tether (USDT) в блокчейна TRON като популярен избор сред субектите, финансиращи тероризма през 2023 г. Проучването на TRM отбелязва значително увеличение на TRON адресите, свързани с финансирането на тероризма, което се дължи на фактори като по-ниски такси за транзакции и възприемана трудност при проследяването им.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Крипто експерт предупреждава за измамни крипто проекти

Блокчейн следователят ZachXBT отправи предупреждение към криптовалутната общност относно значителна транзакци, на стойност $1 милион, открита в мрежата Blast.

15.04.2024 18:10 1 мин. четене

Крипто хакер бе осъден на 3 години затвор за кражбата на $12 милиона

В петък федерален съдия осъди инженера по сигурността Шакиб Ахмед на три години затвор и три години контролирано освобождаване за участието му в кражбата на над $12 милиона от две децентрализирани борси за криптовалути (DEX), работещи с блокчейна Solana.

14.04.2024 18:00 1 мин. четене

Voyager Digital с важна крачка към компенсирането на кредиторите

Voyager Digital и нейните кредитори достигнаха критичен момент в процеса на възстановяване на компанията, отбелязвайки важен етап след обявяването ѝ в несъстоятелност.

12.04.2024 21:00 2 мин. четене

Бившият директор на FTX ще обжалва присъдата си за 25 години затвор

Юридическият екип на бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам “SBF” Банкман-Фрийд е предприел стъпки за оспорване на присъдата и наказанието му.

12.04.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.