НАЧАЛО Други

„Всички крипто хора са малоумници“ – Насим Н. Талеб

декември 26, 2022 10:07 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
„Всички крипто хора са малоумници“ – Насим Н. Талеб

Насим Никълъс Талеб, автор на бестселърите "Черният лебед" и "Антикрехкост", смята, че "всички крипто хора са малоумници".

Насим Никълъс Талеб е ливанско-американски есеист, учен, математически статистик и бивш трейдър. Той е широко признат като един от най-добрите световни експерти по вероятности и несигурност.

В книгата си „Черният лебед“ от 2007 г. Талеб пише, че „черен лебед“ е събитие, което има следните три характеристики:

  1. Първо, то е отклонение, тъй като се намира извън сферата на обичайните очаквания, защото нищо в миналото не може убедително да посочи неговата възможност.
  2. Второ, то има изключително „въздействие“.
  3. Трето, въпреки статута си на отклонение, човешката природа ни кара да измисляме обяснения за появата му постфактум, което го прави привидно обяснимо и предвидимо.

Той обобщи трите фактора като рядкост, изключително „въздействие“ и „ретроспективна (макар и не перспективна) предсказуемост“.

Талеб сподели мнението, че малък брой такива събития са в основата на повечето неща в света. Той визира успеха на определени идеи и религии, динамиката на много исторически събития, както и „елементи от личния ни живот“.

На 20 декември 2022 г. Талеб сподели пред своите последователи в Twitter: 

Не всички малоумници се занимават с крипто, но всички хора, занимаващи се с крипто, са малоумници, т.е. глупави по особен начин. 

Можете да използвате крипто в CV като маркер за бъдещ  [провал]… 

Да, имах надежди за криптовалутите, но те не се оказаха това, което очаквах, а когато навлязох по-дълбоко в блокчейн, видях, че това е измама за недодялани техничари. Никога не съм бил заслепен от надеждата.

През февруари 2022 г. той насочи критики срещу Биткойн, като спомена, че криптоактивите не служат като подходящ хедж срещу редица икономически фактори.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто гигант в затруднено положение, според информация от служителите


Талеб каза, че най-голямата криптовалута не е хедж срещу инфлация, петролни сривове или акции и отбеляза, че BTC не е успял да служи като хедж срещу геополитически събития. 

Според автора вместо това Биткойн е „всъщност точно обратното“

През юни 2021 г. Талеб публикува материал, озаглавен „Биткойн, валути и балони“, в който твърди, че криптовалутата не е успяла да изпълни идеята за „валута без правителство“. Той е на мнение, че Биткойн не представлява краткосрочно или дългосрочно средство за съхранение на стойност и не е подходящо убежище за инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Aave взе решение да изчисти дългове за милиони

DeFi протоколът Aave прие предложение за управление, което имаше за цел да премахне излишния дълг в CRV резерва на пула за ликвидност v2 на Етериум.

януари 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Закупилите NFT на Porsche могат да ги върнат в срок от 14 дни

Porsche създаде прецедент в сферата на NFT с включването на 14-дневен срок за връщане в условията на дебютната си колекция.

януари 28, 2023 11:00 2 мин. четене

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене