НАЧАЛО Други

Времето на меме акциите отново дойде – ето какво трябва да знаем

16.05.2024 8:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Времето на меме акциите отново дойде – ето какво трябва да знаем

Възраждането на меме акциите отново разтърси Уолстрийт, отбелязвайки позната тенденция от метеоричния възход на инвеститорите на дребно на пазара преди три години.

Този път обаче пейзажът изглежда по-познат, като Уолстрийт е по-добре подготвен да се справи с нестабилността, според експерти.

GameStop, пионерът на меме акциите, претърпя внезапен и значителен скок, като акциите му скочиха с 60.1% във вторник след увеличение от 74% предишния ден. Подобни радикални движения бяха наблюдавани при други меме акции от ерата на пандемията, като AMC Entertainment, които скочиха с 32% във вторник. В сряда цената на акциите на GameStop спадна с над 30%.

Финансови анализатори и професионални инвеститори, фокусирани върху показатели като печалби и паричен поток, поставят под съмнение бързото нарастване на тези акции. Въпреки че финансовите основи на GameStop остават непроменени, цената на акциите скочиха поради изблик на инерция от страна на купувачите.

Катализаторът за този импулс може да е бил меме, публикувано от потребител на социални медии, известен като Roaring Kitty, напомнящ за събитията, довели до скока на GameStop в началото на 2021 г. Лекотата на търговия, улеснена от платформи без комисионни, ускори реакциите на пазара, с спирания на търговията, възникващи многократно поради резки колебания в цените. Във вторник например търговията бе спряна 34 пъти.

Докато манията по меме акциите отразява тази от 2021 г., съществуват някои разлики. Тези компании вече имат повече акции, търгуващи на пазара, потенциално намалявайки вероятността от шорт скуиз, при който продавачите на шортове бързат да покрият позициите си, което допълнително повишава цените.

Инвеститорите, които обмислят да се присъединят към меме манията, трябва да са наясно с рисковете. Бързите промени в инерцията означават, че печалбите могат бързо да се изпарят, както се вижда при спада на цената на акциите на GameStop от над $64 до $48,75 за един ден.

По същия начин акциите на AMC, които за кратко достигнаха $390 през 2021 г., се сринаха до под $3, преди да отскочат до около $7.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.