Home

Война на валутите: Ще се противопостави ли FedNow на БРИКС?

11.05.2023 19:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Война на валутите: Ще се противопостави ли FedNow на БРИКС?

Страните от БРИКС се стремят да заменят доминиращия щатски долар с нова международна търговска валута, с което целят да намалят доминантността на долара като световна резервна валута и да инициират спад в стойността му.

Планът им обаче може да се сблъска със значителна пречка с предстоящото стартиране на дългоочакваната система за по-бързи плащания на Федералния резерв, известна като FedNow.

Предвижда се услугата FedNow да бъде въведена през юли, един месец преди срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

FedNow е наскоро представена от Федералния резерв система за незабавни дигитални плащания, която позволява на физическите лица да изпращат и получават плащания в реално време.

Тази услуга ще бъде достъпна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата през цялата година, като ще позволява на физическите лица да извършват дигитални транзакции, използвайки щатския долар, за закупуване на стоки и услуги.

Поетапното въвеждане на FedNow ще започне през юли 2023 г., като Федералният резерв се стреми да изпревари плана на страните от БРИКС за създаване на нова валута.

Тъй като американските банки и водещи финансови институции приемат FedNow, това може да принуди чуждестранните субекти да използват тази услуга.

Следователно американският долар ще претърпи преход от традиционна фиатна валута към дигитална форма в глобалната сфера, запазвайки господстващото си положение при трансграничните транзакции.

Според изявлението на Джером Пауъл, председателя на Фед, пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на 8 март:

Това, което ще направи FedNow, е, че ще даде възможност на всички банки, на всяка банка в САЩ, не само на големите, да предлагат на своите клиенти незабавно налични средства и плащания в реално време.

В условията на изострящата се глобална валутна конкуренция между страните от БРИКС и САЩ, FedNow има потенциала да промени правилата на играта.

Лекотата на транзакциите, осигурена от FedNow, може да я постави пред все още невъведената валута на БРИКС, като постави значително предизвикателство пред глобалната ѝ позиция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Visa и Wirex създават нова ера в областта на Web3 платежните решения

Wirex, водещо финансово Web3 приложение, влезе в заглавията на вестниците с новото си партньорство с Visa, основен играч в глобалната платежна технология.

16.07.2024 7:00 1мин. четене

Ripple беше призната за една от най-добрите финтех компании

В проучване, проведено в сътрудничество с американския канал за бизнес новини CNBC и глобалната база данни за отраслова статистика Statista, базираната в САЩ технологична компания Ripple бе обявена за една от 250-те най-добри финтех компании на 2024 г. в категорията “дигитални активи”.

15.07.2024 15:30 1мин. четене

Apple открива NFC технологията на iPhone след споразумение с ЕС

Apple избегна сериозни глоби от страна на Европейската комисия, като се съгласи да предостави своята технология за NFC чипове, която е от решаващо значение за безконтактните плащания с iPhone, на доставчици от трети страни.

12.07.2024 15:30 1мин. четене

Mastercard обяви ново партньорство с блокчейн компания

Mastercard интегрира своя приложен програмен интерфейс (API) за откриване на сметки с Alchemy Pay, подобрявайки функциите за сигурност и контрол на риска за решенията конвертиране на крипто към фиат и обратно на Alchemy Pay.

11.07.2024 21:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “Война на валутите: Ще се противопостави ли FedNow на БРИКС?”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.