НАЧАЛО Финтех

Война на валутите: Ще се противопостави ли FedNow на БРИКС?

май 11, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Война на валутите: Ще се противопостави ли FedNow на БРИКС?

Страните от БРИКС се стремят да заменят доминиращия щатски долар с нова международна търговска валута, с което целят да намалят доминантността на долара като световна резервна валута и да инициират спад в стойността му.

Планът им обаче може да се сблъска със значителна пречка с предстоящото стартиране на дългоочакваната система за по-бързи плащания на Федералния резерв, известна като FedNow.

Предвижда се услугата FedNow да бъде въведена през юли, един месец преди срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

FedNow е наскоро представена от Федералния резерв система за незабавни дигитални плащания, която позволява на физическите лица да изпращат и получават плащания в реално време.

Тази услуга ще бъде достъпна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата през цялата година, като ще позволява на физическите лица да извършват дигитални транзакции, използвайки щатския долар, за закупуване на стоки и услуги.

Поетапното въвеждане на FedNow ще започне през юли 2023 г., като Федералният резерв се стреми да изпревари плана на страните от БРИКС за създаване на нова валута.

Тъй като американските банки и водещи финансови институции приемат FedNow, това може да принуди чуждестранните субекти да използват тази услуга.

Следователно американският долар ще претърпи преход от традиционна фиатна валута към дигитална форма в глобалната сфера, запазвайки господстващото си положение при трансграничните транзакции.

Според изявлението на Джером Пауъл, председателя на Фед, пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на 8 март:

Това, което ще направи FedNow, е, че ще даде възможност на всички банки, на всяка банка в САЩ, не само на големите, да предлагат на своите клиенти незабавно налични средства и плащания в реално време.

В условията на изострящата се глобална валутна конкуренция между страните от БРИКС и САЩ, FedNow има потенциала да промени правилата на играта.

Лекотата на транзакциите, осигурена от FedNow, може да я постави пред все още невъведената валута на БРИКС, като постави значително предизвикателство пред глобалната ѝ позиция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Русия ще използва крипто борси за международни транзакции

Русия активно оформя своя подход към криптовалутите в страната. През април Антон Силуанов, министърът на финансите на Русия обсъди нова платежна система, която ще включва криптовалути.

май 30, 2023 6:00 1 мин. четене

САЩ може да загубят глобалната си крипто позиция заради тези държави

Според информация от Ясин Елманджра, анализатор в Ark Invest, Съединените щати са изправени пред риска да отстъпят водещата си позиция в глобалната крипто екосистема на няколко държави като Обединените арабски емирства, Южна Корея, Австралия и Швейцария.

май 25, 2023 12:00 2 мин. четене

Скоро няма да видим спот Биткойн ETF на американския пазар според шефа на VanEck

Борсово търгуваните фондове (ETF) напоследък набраха значителна популярност, привличайки разнообразни инвеститори, търсещи експозиция към редица активи.

май 24, 2023 14:30 2 мин. четене

Ripple ще инвестира $1 милиард за разширяването си във финтех пространството

Главният изпълнителен директор на Ripple Labs наскоро обяви плановете си да използва $1 милиард от паричните резерви на компанията, за да разшири обхвата на услугите ѝ.

май 24, 2023 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Война на валутите: Ще се противопостави ли FedNow на БРИКС?”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.