НАЧАЛО Други

Войната в Близкия изток може да се окаже проблем за икономиката на Европа

октомври 16, 2023 21:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Близкия изток може да се окаже проблем за икономиката на Европа

В разгара на плахото възстановяване от икономическите сътресения, предизвикани от Ковид пандемията и руската инвазия в Украйна, ескалиращият конфликт между Израел и Хамас заплашва да наруши положителната траектория.

Правителствата по света са обезпокоени от потенциалните последици от продължителен конфликт в Близкия изток толкова скоро след неотдавнашните глобални сътресения.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер подчерта, че геополитическото напрежение в момента представлява най-значимият икономически риск. Всяка ескалация в Близкия изток може да има значителни последици за световния растеж и просперитет.

Въпреки че след нахлуването на Кремъл в Украйна световното производство показа признаци на възстановяване, напредъкът остава бавен. МВФ прогнозира скромен ръст от 3% през тази година, който се очаква да се задържи на ниво от 2,9% през следващата година.

За еврозоната обаче цифрите са по-слаби, като прогнозите са за растеж от едва 0.7% през тази година и 1.2% през следващата, което е понижение спрямо предишните очаквания.

В допълнение към конфликта смущенията във веригите за доставки, произтичащи от пандемията и нарастващите разходи по заемите утежняват икономическите предизвикателства. Въпреки че се очаква глобалната инфлация да намалее от скорошните си високи стойности, е малко вероятно много държави да достигнат поставената от централните банки цел от 2% годишно преди 2025 г.

Понастоящем икономическото въздействие на конфликта между Израел и Хамас е сравнително ограничено. Съществуват обаче опасения, че един продължителен конфликт, който може да ескалира още повече в Близкия изток, би могъл да обърне трудно постигнатите резултати в областта на растежа и инфлацията.

Повишението на цените на петрола означава очакване за разпространение на насилието. Въпреки че конфликтът все още не е засегнал предлагането на петрол, пазарните цени отразяват повишените рискове за предлагането поради опасенията от потенциална ескалация.

Очакването за иранско участие в конфликта, макар че Техеран го отрича, може да доведе до намаляване на иранския добив на петрол и засилване на западните санкции. Прекъсване на работата на Ормузкия проток би довело до рязък скок на цените на петрола, които биха надхвърлили $100 за барел.

Подобни обстоятелства биха усложнили усилията за овладяване на инфлацията, увеличавайки натиска върху правителствата от двете страни на Атлантическия океан да приложат допълнителни мерки за справяне с кризата с разходите за живот. Възможността за затягане на санкциите срещу Иран остава на дневен ред.

Goldman Sachs прогнозира само лек спад в иранското производство на петрол вследствие на конфликта, което съответства на очакванията им цените на петрола да достигнат $100 за барел до следващата година.

Фючърсните цени на нидерландския природен газ се повишиха до седеммесечен връх, което се дължи на различни фактори, включително прекъсвания в добива на газ и саботажи по газопроводите.

Макар че капацитетът на европейските газохранилища е почти пълен, всяка ескалация, застрашаваща големи регионални производители на втечнен природен газ като Катар, може да доведе до по-нататъшно повишаване на цените.

Кумулативното въздействие на войната в Украйна, намаляването на доставките на руски газ, санкциите за ограничаване на добива на петрол, а сега и конфликтът в Близкия изток подчертават крехкото състояние на световните пазари.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.