НАЧАЛО Други

Войната в Близкия изток ще бъде дълга – рецесията става неизбежна

октомври 20, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Близкия изток ще бъде дълга – рецесията става неизбежна

Израелските сухопътни сили се струпват близо до границата с Газа в отговор на бруталните терористични атаки на Хамас, довели до 1,400 жертви.

Въпреки продължилите повече от седмица въздушни удари в Газа, очакваната от мнозина сухопътна инвазия не е започнала, което изненадва военните анализатори. Официалните лица очакват продължителен конфликт с Хамас.

Тази ситуация оказва значително влияние върху икономиката на Израел. Тъй като запас от над 360,000 души, които са важна част от Силите за отбрана, е призован, много от тях са извън работните си места, което води до незабавно икономическо въздействие. Забележително е, че туризмът е спрял, а вътрешното потребление е намаляло.

Икономистът Джоузеф Зейра прогнозира предстояща рецесия поради намалената производителност в няколко сектора. Агенцията за финансов рейтинг Fitch постави дългосрочния дълг на Израел в негативен режим, което означава потенциално понижаване на кредитния рейтинг.

Продължават опасенията относно възможността за продължителни бойни действия, като министър-председателят Бенямин Нетаняху предупреждава за “дълга война“. Сложността на бойните действия в Газа забави очакваната сухопътна фаза. Освен това има опасения, че пълното ангажиране с южния фронт може да отвори уязвимост пред северното нахлуване на Хизбула от Ливан.

Конфликтът се отразява особено силно на израелския технологичен сектор, като в много компании, включително фирмата за киберсигурност Varonis, значителна част от служителите им са призовани на военна служба. Varonis се адаптира, като трансформира офиса си във временни помещения за настаняване на евакуирани лица. Продължителността на тази война все повече се превръща в дългосрочна грижа за компании като Varonis.

Бившият министър на отбраната Бени Ганц, който сега е член на израелския “военен кабинет”, посочи, че боевете вероятно ще продължат с месеци, което контрастира с 34-дневната продължителност на войната на Израел с Хизбула в Ливан през 2006 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.