НАЧАЛО Други

Виталик Бутерин използвал Tornado Cash, за да дарява на Украйна

август 10, 2022 15:05 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Виталик Бутерин използвал Tornado Cash, за да дарява на Украйна

Създателят на Етериум Виталик Бутерин публично призна, че е използвал протокола за поверителност на Tornado Cash, за да дари средства за военните действия в Украйна.

Виталик Бутерин уточни, че е използвал Tornado Cash, за да защити получателите на средствата, а не себе си.

Бутерин говори за Tornado Cash

Виталик Бутерин, създателят на Етериум (ETH) и дългогодишен защитник на неприкосновеността на личния живот и децентрализацията, призна, че е използвал Tornado Cash, за да дари средства за продължаващите военни действия в Украйна.

Коментирайки дискусия в Twitter, в която се очертават легитимни случаи на използване на Tornado Cash и предимствата на финансовата неприкосновеност, включително даряването на средства за Украйна, без да се предупреждава руското правителство, Бутерин заяви, че е използвал протокола, за да направи частно дарение за Украйна. „Ще се изложа като човек, който е използвал TC, за да направи дарение за точно тази кауза“, написа той. На въпроса дали е скрил транзакцията си от страх от правителствени последици, роденият в Русия програмист отговори, че е използвал Tornado Cash, за да защити получателите на средствата, а не себе си.

Намерението ми беше да защитя получателите, а не себе си. Правителството на Руската федерация така или иначе знае позициите ми по въпроса за Украйна„, каза той, като се позова на по-стар туит, в който поруга главния редактор на спонсорираната от държавата медийна компания Russia Today Маргарита Симонян.

Коментарите на Бутерин идват ден, след като Министерството на финансите на САЩ включи уебсайта и смарт договорите на Tornado Cash в списъка си със санкции, като ефективно забрани на всички американски жители и базирани в САЩ компании да взаимодействат с протокола.

Отговорът на пространството

В отговор базираният в САЩ емитент на стабилни монети Circle незабавно включи в черния списък всички адреси от списъка със санкции, като ефективно замрази приблизително 75,000 USDC, принадлежащи на потребители на Tornado. Вчера ключовите доставчици на блокчейн инфраструктура Infura и Alchemy, на които разчитат много приложения и потребители на Web3, също блокираха достъпа до Tornado Cash. GitHub също се съобрази със забраната.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Още един директор на BitMEX се призна за виновен


Стъпката на Министерството на финансите да санкционира Tornado Cash сплоти мнозина в криптовалутната сфера, включително някои от най-изтъкнатите и влиятелни лидери и лобистки групи в индустрията. Coin Center, водеща криптолобистка организация, базирана в САЩ, написа в понеделник в изявление, че „санкционирането на инструмент, който не е псевдоним на лице, заслужаващо санкция, се различава съществено от типичното използване на списъка на SDN„.

След това тя добави, че ходът на Министерството на финансите е пример за „забрана на технология„, а не за санкция срещу лице, което предполага, че санкциите може да са незаконни и да противоречат на Първата поправка на Конституцията на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance значително разширява обхвата си с нова придобивка

Най-голямата криптоборса Binance планира да навлезе отново на японския пазар, придобивайки 100% дял в лицензиран доставчик на крипто услуги в страната.

декември 1, 2022 21:41 1 мин. четене

Тези два фактора могат да сринат криптовалутите, твърди Марк Юско

Известният мениджър на хедж фонд, Марк Юско изрази мнението си дали сривът на FTX ще ускори или забави мечия пазар. В неотдавнашен подкаст Юско насочи вниманието върху два ключови елемента на крипто сектора – Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) и Tether (USDT). 

декември 1, 2022 20:32 1 мин. четене

Ето какво доведе до сривът на FTX, според директора на BlackRock

По време на срещата Dealbook 2022 на New York Times, Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-голямата компания за управление на активи в света BlackRock сподели, че според него причината за неуспеха на FTX е, че тя е създала свой собствен токен, който е централизиран и следователно противоречи на целия етос на криптовалутите.

декември 1, 2022 17:45 1 мин. четене

Популярна чат платформа продава потребителски имена за милиони

За по-малко от месец Telegram са продали потребителски имена в Open Network на стойност $50 милиона.

декември 1, 2022 16:45 1 мин. четене