НАЧАЛО Крипто Крими

Вдовица стана жертва на крипто измама след смърта на съпруга ѝ

октомври 6, 2022 18:01 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Вдовица стана жертва на крипто измама след смърта на съпруга ѝ

След загубата на съпруга си и брат си от рак на мозъка, вдовица е съблазнена онлайн и измамена с 53,000 паунда ($60,400) чрез фалшиви инвестиции в криптовалути.

Нейното строително дружество (подобно на кредитен съюз) отказва да ѝ изплати сумата, но бе принудено да отстъпи, след като тя написа писмо до вестник.

Неназованата 50-годишна самотна майка и вдовица сподели историята си с Telegraph, като подробно описа въвличането си в поредната крипто схема. Тя признава как е загубила крупната сума заради мъж, който твърдял, че си пада по нея.

“Загубата на съпруга ми от рак на мозъка беше опустошителна, но ефектът, който тази измама има върху мен, е много по-труден за преодоляване”, пише тя.

The Telegraph представи историята ѝ за “подла измама”, използваща “трагични обстоятелства”, на финансов омбудсман, след като Nationwide, строително дружество, отказа да се намеси. Омбудсманът отсъди в нейна полза, като изиска Nationwide да възстанови разходите на вдовицата.

Вдовица инвестира в крипто проект

През есента на миналата година вдовицата от Обединеното кралство се впуснала в търсенето на щастие още веднъж. През 2019 г. брат ѝ е починал от рак на мозъка, а през 2020 г. съпругът ѝ го спохожда същата съдба.

Тя се присъединила към онлайн сайт за запознанства и се свързала с мъж, когото описала като “грижовен”. След няколко видеоразговора тя започнала да изпитва чувства към него.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Анализатор посочва алткойн с висок потенциал за възход


След това, през ноември, мъжът заявил, че е свързан с разширяването на една компания в крипто пространството. Той също така споменал как току-що е бил повишен в маркетингов директор и е трябвало да търси потенциални инвеститори като част от работата си.

През декември той попитал дали тя би била отворена към идеята за инвестиране.

Той започнал да я убеждава, като изпращал имейли с фалшиви подписи, свързани с реални служители и инвестиционни компании, за да изглеждат легитимни. Това проработило – тя инвестирала $2,300 в крипто проекта, преди да инвестира още $58,300 седмици по-късно.

След това той започнал да игнорира обажданията и съобщенията ѝ, оттеглил плановете си за среща с нея и премахнал профилната си снимка в WhatsApp. Тя се свързала с приятелите си за помощ – те мигновено разбрали, че е била измамена.

Строителното дружество отказало да помогне

Тя се обърнала към колумниста на вестника, след като Nationwide отказало да ѝ помогне да си върне парите: “Намесихме се, когато клиентката за пръв път започна да прави плащания, които не бяха характерни, и преди всяка транзакция ѝ беше показвано специално подготвено предупреждение за този вид измама.”

Колумнистката на Telegraph обаче смята, че няколко фактора правят този отказ несправедлив:

  • Строителното дружество е знаело за смъртта на съпруга ѝ и за нейната уязвимост в резултат на това.
  • Nationwide е направило само едно “премълчано” телефонно обаждане, за да провери транзакциите ѝ.
  • Средствата са били изпратени в нейната собствена крипто сметка, което е накарало дружеството да твърди, че не съществуват доказателства за измама.

В комбинация с изтънчеността на измамата и нещастните обстоятелства на жената, Telegraph поиска от Nationwide да ѝ възстанови разходите. Те отказаха, като заявиха, че вдовицата е трябвало “да се постарае повече”, за да предотврати измамата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC) ще се срине до $5,000 – Питър Шиф


След това вестникът представи същия случай на Службата на финансовия омбудсман – британски регулаторен орган със законови правомощия за разрешаване на спорове. Тя се произнесе в полза на вдовицата, като принуди Nationwide да плати.

Nationwide заяви:

“Въз основа на нашите превантивни действия не смятаме, че трябва да носим отговорност. Въпреки това финансовият омбудсман отсъди в нейна полза и ние приемаме това решение.”

От Nationwide е поискано да ѝ изплати $53,500 паунда с 8% лихва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Нова тенденция сред крипто хаковете – крадците връщат откраднатите средства

Според неотдавнашен доклад на TRM Labs, компания занимаваща се с блокчейн разузнаване, през първото тримесечие на 2023 г. от крипто проекти са откраднати приблизително $400 милиона при серия от 40 атаки. Това бележи значителен спад от 70% в сравнение със същия период на 2022 г.

май 24, 2023 20:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.