НАЧАЛО Крипто Крими

Вдовица стана жертва на крипто измама след смърта на съпруга ѝ

октомври 6, 2022 18:01 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Вдовица стана жертва на крипто измама след смърта на съпруга ѝ

След загубата на съпруга си и брат си от рак на мозъка, вдовица е съблазнена онлайн и измамена с 53,000 паунда ($60,400) чрез фалшиви инвестиции в криптовалути.

Нейното строително дружество (подобно на кредитен съюз) отказва да ѝ изплати сумата, но бе принудено да отстъпи, след като тя написа писмо до вестник.

Неназованата 50-годишна самотна майка и вдовица сподели историята си с Telegraph, като подробно описа въвличането си в поредната крипто схема. Тя признава как е загубила крупната сума заради мъж, който твърдял, че си пада по нея.

„Загубата на съпруга ми от рак на мозъка беше опустошителна, но ефектът, който тази измама има върху мен, е много по-труден за преодоляване“, пише тя.

The Telegraph представи историята ѝ за „подла измама“, използваща „трагични обстоятелства“, на финансов омбудсман, след като Nationwide, строително дружество, отказа да се намеси. Омбудсманът отсъди в нейна полза, като изиска Nationwide да възстанови разходите на вдовицата.

Вдовица инвестира в крипто проект

През есента на миналата година вдовицата от Обединеното кралство се впуснала в търсенето на щастие още веднъж. През 2019 г. брат ѝ е починал от рак на мозъка, а през 2020 г. съпругът ѝ го спохожда същата съдба.

Тя се присъединила към онлайн сайт за запознанства и се свързала с мъж, когото описала като „грижовен“. След няколко видеоразговора тя започнала да изпитва чувства към него.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Анализатор посочва алткойн с висок потенциал за възход


След това, през ноември, мъжът заявил, че е свързан с разширяването на една компания в крипто пространството. Той също така споменал как току-що е бил повишен в маркетингов директор и е трябвало да търси потенциални инвеститори като част от работата си.

През декември той попитал дали тя би била отворена към идеята за инвестиране.

Той започнал да я убеждава, като изпращал имейли с фалшиви подписи, свързани с реални служители и инвестиционни компании, за да изглеждат легитимни. Това проработило – тя инвестирала $2,300 в крипто проекта, преди да инвестира още $58,300 седмици по-късно.

След това той започнал да игнорира обажданията и съобщенията ѝ, оттеглил плановете си за среща с нея и премахнал профилната си снимка в WhatsApp. Тя се свързала с приятелите си за помощ – те мигновено разбрали, че е била измамена.

Строителното дружество отказало да помогне

Тя се обърнала към колумниста на вестника, след като Nationwide отказало да ѝ помогне да си върне парите: „Намесихме се, когато клиентката за пръв път започна да прави плащания, които не бяха характерни, и преди всяка транзакция ѝ беше показвано специално подготвено предупреждение за този вид измама.“

Колумнистката на Telegraph обаче смята, че няколко фактора правят този отказ несправедлив:

  • Строителното дружество е знаело за смъртта на съпруга ѝ и за нейната уязвимост в резултат на това.
  • Nationwide е направило само едно „премълчано“ телефонно обаждане, за да провери транзакциите ѝ.
  • Средствата са били изпратени в нейната собствена крипто сметка, което е накарало дружеството да твърди, че не съществуват доказателства за измама.

В комбинация с изтънчеността на измамата и нещастните обстоятелства на жената, Telegraph поиска от Nationwide да ѝ възстанови разходите. Те отказаха, като заявиха, че вдовицата е трябвало „да се постарае повече“, за да предотврати измамата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC) ще се срине до $5,000 – Питър Шиф


След това вестникът представи същия случай на Службата на финансовия омбудсман – британски регулаторен орган със законови правомощия за разрешаване на спорове. Тя се произнесе в полза на вдовицата, като принуди Nationwide да плати.

Nationwide заяви:

„Въз основа на нашите превантивни действия не смятаме, че трябва да носим отговорност. Въпреки това финансовият омбудсман отсъди в нейна полза и ние приемаме това решение.“

От Nationwide е поискано да ѝ изплати $53,500 паунда с 8% лихва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Съдят Nexo за предполагаемо блокиране на $126 милиона през 2020-2021 г.

Ищците твърдят, че Nexo е замразила сметките им през 2020-21 г., след като те са поискали да изтеглят активите си от платформата.

ноември 24, 2022 15:02 1 мин. четене

Хакер открадна $42 милиона от крипто портфейл

Партньор-основател на Fenbushi Capital, Бо Шен, сподели, че неговият частен крипто портфейл е бил хакнат на 10 ноември, в резултат на което е загубил различни крипто активи на стойност $42 милиона.

ноември 23, 2022 17:43 1 мин. четене

Измамен сайт се представя за компанията на Уорън Бъфет

Berkshire Hathaway, управляван от милиардера Уорън Бъфет инвестиционен конгломерат, предупреди за фалшив уебсайт за криптовалути, който използва името им, без да е свързан с компанията.

ноември 23, 2022 9:57 1 мин. четене

ФБР арестува двама души свързани с крипто измама за стотици милиони

Министерството на правосъдието на СAЩ съобщи за ареста на двама естонци в столицата на страната им – Талин, обвинявайки ги в извършване на крипто измами и пране на пари.

ноември 23, 2022 9:08 1 мин. четене