Home

Вдовица стана жертва на крипто измама след смърта на съпруга ѝ

06.10.2022 18:01 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Вдовица стана жертва на крипто измама след смърта на съпруга ѝ

След загубата на съпруга си и брат си от рак на мозъка, вдовица е съблазнена онлайн и измамена с 53,000 паунда ($60,400) чрез фалшиви инвестиции в криптовалути.

Нейното строително дружество (подобно на кредитен съюз) отказва да ѝ изплати сумата, но бе принудено да отстъпи, след като тя написа писмо до вестник.

Неназованата 50-годишна самотна майка и вдовица сподели историята си с Telegraph, като подробно описа въвличането си в поредната крипто схема. Тя признава как е загубила крупната сума заради мъж, който твърдял, че си пада по нея.

“Загубата на съпруга ми от рак на мозъка беше опустошителна, но ефектът, който тази измама има върху мен, е много по-труден за преодоляване”, пише тя.

The Telegraph представи историята ѝ за “подла измама”, използваща “трагични обстоятелства”, на финансов омбудсман, след като Nationwide, строително дружество, отказа да се намеси. Омбудсманът отсъди в нейна полза, като изиска Nationwide да възстанови разходите на вдовицата.

Вдовица инвестира в крипто проект

През есента на миналата година вдовицата от Обединеното кралство се впуснала в търсенето на щастие още веднъж. През 2019 г. брат ѝ е починал от рак на мозъка, а през 2020 г. съпругът ѝ го спохожда същата съдба.

Тя се присъединила към онлайн сайт за запознанства и се свързала с мъж, когото описала като “грижовен”. След няколко видеоразговора тя започнала да изпитва чувства към него.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Анализатор посочва алткойн с висок потенциал за възход


След това, през ноември, мъжът заявил, че е свързан с разширяването на една компания в крипто пространството. Той също така споменал как току-що е бил повишен в маркетингов директор и е трябвало да търси потенциални инвеститори като част от работата си.

През декември той попитал дали тя би била отворена към идеята за инвестиране.

Той започнал да я убеждава, като изпращал имейли с фалшиви подписи, свързани с реални служители и инвестиционни компании, за да изглеждат легитимни. Това проработило – тя инвестирала $2,300 в крипто проекта, преди да инвестира още $58,300 седмици по-късно.

След това той започнал да игнорира обажданията и съобщенията ѝ, оттеглил плановете си за среща с нея и премахнал профилната си снимка в WhatsApp. Тя се свързала с приятелите си за помощ – те мигновено разбрали, че е била измамена.

Строителното дружество отказало да помогне

Тя се обърнала към колумниста на вестника, след като Nationwide отказало да ѝ помогне да си върне парите: “Намесихме се, когато клиентката за пръв път започна да прави плащания, които не бяха характерни, и преди всяка транзакция ѝ беше показвано специално подготвено предупреждение за този вид измама.”

Колумнистката на Telegraph обаче смята, че няколко фактора правят този отказ несправедлив:

  • Строителното дружество е знаело за смъртта на съпруга ѝ и за нейната уязвимост в резултат на това.
  • Nationwide е направило само едно “премълчано” телефонно обаждане, за да провери транзакциите ѝ.
  • Средствата са били изпратени в нейната собствена крипто сметка, което е накарало дружеството да твърди, че не съществуват доказателства за измама.

В комбинация с изтънчеността на измамата и нещастните обстоятелства на жената, Telegraph поиска от Nationwide да ѝ възстанови разходите. Те отказаха, като заявиха, че вдовицата е трябвало “да се постарае повече”, за да предотврати измамата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC) ще се срине до $5,000 – Питър Шиф


След това вестникът представи същия случай на Службата на финансовия омбудсман – британски регулаторен орган със законови правомощия за разрешаване на спорове. Тя се произнесе в полза на вдовицата, като принуди Nationwide да плати.

Nationwide заяви:

“Въз основа на нашите превантивни действия не смятаме, че трябва да носим отговорност. Въпреки това финансовият омбудсман отсъди в нейна полза и ние приемаме това решение.”

От Nationwide е поискано да ѝ изплати $53,500 паунда с 8% лихва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Chainalysis стартира инициатива за борба с фишинг измамите в крипто сектора

Chainalysis представи резултатите от операция Spincaster – мащабна инициатива, насочена към борба с фишинг измамите – вид измама, която причини значителни финансови загуби в крипто сектора от май 2021 г. насам.

18.07.2024 20:00 2мин. четене

Robinhood се изправя пред съдебна процедура във връзка с нарушения в рефералната програма

Федерален съдия постанови, че Robinhood трябва да плати $9 милиона за уреждане на съдебно дело относно програмата си за препорки, за която бе установено, че нарушава законите за защита на потребителите, изпращайки неправомерни съобщения.

18.07.2024 19:00 1мин. четене

ФБР разкри измамна крипто схема на стойност $2.5 милиона

ФБР и Кралската полиция на Тайланд разкриха „pig butchering“ схема, при която жертвите от САЩ са били измамени с над $2.5 милиона долара под формата на Tether (USDT).

18.07.2024 14:30 1мин. четене

Някой се опитва да разбие акаунтите на потребителите на Mt. Gox

На фона на продължаващото изплащане на дължимите средства на пострадалите потребители при хака на Mt.Gox, бяха регистрирани опити за неоторизиран достъп до сметките им.

18.07.2024 12:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.