НАЧАЛО Алткойни

USDT продължава да доминира пазара на стабилни монети – ето защо

29.04.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
USDT продължава да доминира пазара на стабилни монети – ето защо

Стабилните монети играят ключова роля в екосистемата на криптовалутите. Обикновено обвързани с фиатна валута, тези дигитални токени се създават в блокчейн мрежи и са обезпечени с резерви от съответната фиатна валута, обикновено държани от външно лице.

Сред най-разпознаваемите стабилни монети е Tether, обозначаван със символа USDT. Tether поддържа значителен резерв от щатски долари, в брой или в парични еквиваленти, което го прави виден пример за стабилна монета, обезпечен с фиатни средства.

В допълнение към Tether съществуват множество други стабилни монети, като USD Coin (USDC) и Dai (DAI) са важни примери. Dai се откроява като крипто обезпечена стабилна монета, подкрепена не само от USDC, но и от други криптовалути като Етериум (ETH) и Биткойн (BTC).

Основната функция на стабилните монети е да смекчават волатилността, като предлагат на притежателите си възможността да обменят своите криптовалути за стабилни монети, като по този начин осигуряват съществена ликвидност. За разлика от криптовалутите, склонни към значителни колебания, стабилните монети имат за цел да поддържат стабилна стойност, което ги прави надеждно средство за съхранение на стойност при неспокойни пазарни условия.

Пазарните данни сочат, че стабилните монети представляват значителна част от общата пазарна капитализация на криптовалутите, възлизаща на приблизително 8.42%, което се равнява на $156 милиарда.

Пазарната капитализация на стабилните монети обаче изпитва колебания, като достига своя връх от $188 милиарда през април 2022 г., преди да спадне по време на последвалия мечи пазар, вероятно повлияна от пренасочването на инвеститорите към традиционни активи в условията на пазарна несигурност.

Регулаторните действия също оказват влияние върху пазарния пейзаж на стабилните монети. Например Paxos, емитентът на Binance USD (BUSD), се сблъска с регулаторна намеса от страна на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк (NYDFS) през ноември 2023 г., което доведе до решението на Binance постепенно да прекрати поддръжката на BUSD, което доведе до загуба на пазарна тяга.

Сред стабилните монети Tether (USDT) запазва доминиращ пазарен дял от 70.04%, следван от USDC с 21.36% и DAI с 3,28%, което показва ясно предпочитание към USDT сред пазарните участници. Дълготрайното присъствие на Tether на пазара и прозрачните резерви на активите допринасят за широкото му приемане и доверие сред потребителите.

Анализът на нагласите от данните за нетните потоци на стабилни монети на борсите разкрива колебания в динамиката на пазара. Макар че пазарната капитализация на стабилните монети бележи тенденция към нарастване от октомври 2023 г. насам заедно с повишаването на цените на криптовалутите, отрицателните нетни потоци на борсите от октомври 2023 г. насам предполагат засилен натиск от продажби през последните 18 месеца, което потенциално отразява песимистични пазарни нагласи.

Все пак е важно да се отбележи, че данните за нетните потоци представляват само един аспект на пазарната активност и не дават цялостна представа за динамиката на пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Крипто инвеститор загуби над $700,000 в търговия с меме токени за два дена

Бумът на меме монетите през 2024 г. привлече нетърпеливи спекуланти, търсещи бързи печалби в конкурентна търговска среда.

20.05.2024 6:30 2 мин. четене

Kraken отрича слуховете за премахване на Tether в Европа

Kraken, водеща борса за криптовалути, потвърди, че не планира да извади Tether (USDT) от списъка си в с предлагани активи за търговия в Европа, въпреки нарастващите опасения относно стабилността и регулаторното съответствие на стабилните монети.

19.05.2024 22:00 1 мин. четене

Резкият спад в цените на GME и AMC породи много съмнения

Меме криптовалутите може да засенчат меме акциите поради възприеманите от тях ползи. GameStop (GME), базиран на Solana (SOL) меме токен, който отбеляза скок след завръщането на Roaring Kitty, сега търпи значителни загуби.

19.05.2024 16:00 1 мин. четене

Основателят на Telegram получи милиони в нов алткойн и се закани да не продава до 100х печалба

На 17 май Павел Дуров, основател на Telegram, изрази благодарността си към проекта Notcoin за щедрото дарение.

19.05.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.