НАЧАЛО Други

БРИКС: Нов рекорд в търговията с петрол между две държави от съюза

29.04.2024 11:38 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Нов рекорд в търговията с петрол между две държави от съюза

Наскоро Иран отбеляза забележителен ръст в износа си на петрол, достигайки шестгодишен връх, което до голяма степен се дължи на увеличените продажби на партньора му от БРИКС - Китай.

Докладите сочат, че това развитие е дало на иранската икономика впечатляващ годишен ръст от $35 милиарда. През първото тримесечие на 2024 г. Иран поддържаше среден дневен темп на износ на петрол от 1.56 милиона барела, като значителна част от него беше насочена към Китай.

Разширяването на икономическата коалиция БРИКС, която наскоро прие нови държави членки, включително Саудитска Арабия, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), вече започна да доказва икономическото си значение. Това разширяване е първото присъединяване към блока от 2001 г. насам.

Неотдавнашният крайъгълен камък в износа на петрол подчертава реалните ползи от това икономическо сътрудничество, като Иран отбеляза най-високия си обем на износ от третото тримесечие на 2018 г. насам. Въпреки че е изправен пред продължаващи санкции, Иран забележимо увеличи както производството, така и износа си на петрол.

Включването на Саудитска Арабия и ОАЕ в БРИКС допълнително затвърждава господстващото положение на алианса в петролния сектор. Освен това приемането на разплащания в местна валута засилва взаимноизгодния характер на двустранната търговия в рамките на алианса.

Тези събития са на път да засилят влиянието на глобалния юг, като допринесат за по-голямо разделение в световната икономика и същевременно подкрепят многополюсната идеология, защитавана от колектива на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.