НАЧАЛО Други

БРИКС става все по-явна заплаха за долара и SWIFT

28.01.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС става все по-явна заплаха за долара и SWIFT

Потенциалното разрастване на БРИКС може да доведе до намаляване на глобалните транзакции по SWIFT, което ще се отрази на господстващото положение на щатския долар.

Алиансът БРИКС има за цел да преустанови трансграничните разплащания със SWIFT, включващи щатския долар, и вместо това да извършва транзакции в местни валути. Този ход може да окаже допълнителен натиск върху платежната система SWIFT, което да доведе до намаляване на разплащанията в щатски долари от страна на държавите от БРИКС.

Сенатор Марко Рубио от Флорида пръв изтъкна предполагаемата заплаха, която БРИКС представлява за SWIFT и щатския долар. Разширяването на алианса може да подтикне още държави да прекъснат връзките си както с щатския долар, така и с глобалната платежна система SWIFT.

Според Рубио членовете на БРИКС обединяват валутните си резерви и предоставят значителни заеми на развиващите се страни, като по този начин оспорват влиянието на САЩ и други западни държави.

Рубио подчерта, че растежът на алианса засилва привлекателността му като алтернатива на доминираната от САЩ и Европа финансова система. По-рано тази година Русия и Иран, които са членове на БРИКС, официално прекратиха използването на платежната система SWIFT за двустранна търговия.

Вместо това двете страни избраха да извършват транзакции директно чрез банки и да уреждат търговията в местни валути, като премахнаха зависимостта от щатския долар.

Решението на Русия и Иран да се откажат от SWIFT беше повлияно от санкциите, наложени от САЩ, които ги накараха да потърсят алтернативи на американската платежна система. Тази тенденция подсказва, че страните от БРИКС постепенно, но постоянно проучват алтернативни възможности, за да намалят влиянието на SWIFT и щатския долар в международните трансакции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.