НАЧАЛО Други

Доларът губи влияние: Банките ще се сдобият със злато за $48 милиарда тази година

май 27, 2023 10:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът губи влияние: Банките ще се сдобият със злато за $48 милиарда тази година

Според неотдавнашен доклад банковият гигант UBS прогнозира, че през тази година търсенето на злато от страна на централните банки в световен мащаб ще нарасне, тъй като държавите се отказват от щатския долар.

UBS очаква през 2023 г. централните банки да натрупат 700 метрични тона злато на стойност $48.74 милиарда.

Финансовият титан посочи постоянната инфлация и геополитическите опасения като основни фактори, които стоят зад продължаващото натрупване на злато от страна на централните банки през следващите месеци.

През 2022 г. централните банки увеличиха повече от два пъти покупките си на злато от 450 на 1,078 метрични тона, отбелязвайки най-високото годишно търсене от 1950 г. насам.

Въз основа на данните за първото тримесечие на Световния съвет по златото централните банки са на път да придобият около 700 метрични тона злато през тази година, надхвърляйки средната стойност от под 500 метрични тона от 2010 г. насам.

Освен това UBS подчерта, че държавите по света сега се колебаят дали да увеличат резервите си в щатски долари след използването на американската валута като “оръжие”.

Миналата година беше съобщено, че САЩ и техните съюзници са замразили златни и валутни резерви на Русия на стойност $300 милиарда като част от санкциите, наложени заради военния конфликт в Украйна.

UBS заяви, че решението на САЩ да замрази руските валутни резерви след войната може да има дългосрочно въздействие върху поведението на централните банки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.